Technical Sciences

Bij het Expertisegebied Technical Sciences werken zeer bevlogen en talentvolle onderzoekers samen aan cruciale technologische doorbraken voor onze maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, mobiliteit, veiligheid, gebouwde omgeving, informatiemaatschappij en industriële innovatie.

Om er een paar te noemen: flexibele en efficiënte zonnecellen, CO2-reductie en -opslag, levensduurverlenging van viaducten, zelfherstellende materialen, het 3D-printen van voedsel, betalingsmethoden voor mobiliteit, nieuwe sensorobservatiesystemen, bescherming tegen explosieven, en cyber security. En dat doen we in nauwe samenwerking met kennispartners en industrie. Directeur Peter Werkhoven geeft leiding aan ruim 1500 medewerkers met expertises variërend van materiaalkunde en mechatronica, natuurkunde en elektronica, vloeistofmechanica en chemie, civiele techniek, en ICT. De ambitie: passie, durven dromen en wereldwijd tot de top behoren met baanbrekende innovaties.

Van ruimtevaartuigen tot zonnewegen

Ik ben er enorm trots op dat ons expertisegebied mensen en technologieën levert voor projecten met grote impact, zoals bijvoorbeeld:

  • De ontwikkeling van het GAIA-ruimtevaartuig, onderdeel van ESA's Cosmic Vision programma. TNO maakt hiervoor het optomechanische bewakingssysteem en is met haar precisietechnologie en nanolaboratorium uniek in de wereld. GAIA gaat vanaf 2012 een driedimensionale kaart maken van meer dan een miljard sterren in onze Melkweg.”
  • Het Holst Centre in Eindhoven, een schoolvoorbeeld van open innovatie, waar TNO met universiteiten en grote internationale industriële partners samenwerkt aan organische elektronica. Denk bijvoorbeeld aan organische LED’s en flexibele displays. Dit is maatschappelijk zeer relevant, omdat hiervoor minder schaarse metalen nodig zijn. Een internationaal topcentrum op de High Tech Campus in Eindhoven, met onderzoekers uit wel 25 verschillende landen.
  • Zeer aansprekend is verder de technologie die is ontwikkeld voor de eerste zonneweg in Nederland, SolaRoad; een wegdek dat als zonnepaneel werkt. Met deze innovatie zouden we in de toekomst het Nederlandse wagenpark van elektriciteit kunnen voorzien."

Unieke faciliteiten

De meerwaarde van TNO bij dit soort projecten? “Het belangrijkste is dat we ons wereldwijd onderscheiden met nieuwe technologie, maar die moet wel impact hebben en leiden tot echte innovatie. We werken bij het toepassen van onze kennis daarom intensief voor en samen met bedrijven, van multinationals tot MKB. Bovendien kennen we het domein van onze klanten goed: wat ze doen en hoe ze werken. Of het nu gaat om een opdrachtgever als het Ministerie van Defensie of een eenpitter. Verder kunnen we als geen ander multidisciplinaire kennis integreren en op systeemniveau denken: we maken niet alleen een chip, maar denken ook na over hoe deze chip in een groter geheel zijn werk doet. En last but not least: TNO heeft unieke faciliteiten, zoals de cleanrooms van het ultramoderne nanolaboratorium in Delft en speciaal ontworpen bunkers om met energetische materialen te experimenteren.

Contactpersoon

Prof. dr. P.J. (Peter) Werkhoven
088 866 82 25
Contact opnemen

Niet gevonden wat u zocht?