27 juni 2012

Succesvol slot EU-project veiligheid vliegverkeer SUPRA

Op woensdag 27 juni werd het EU-project “Simulation of UPset recovery in Aviation SUPRA” afgesloten met een internationaal symposium in Soesterberg.

Dit Europese project, uitgevoerd door tien Europese organisaties onder leiding van TNO, heeft nieuwe technologieën voor vliegsimulatoren ontwikkeld waarmee verkeersvliegers kunnen worden getraind om Loss-of-Control in-flight (LOC-I) situaties te leren beheersen. LOC-I is momenteel de voornaamste oorzaak van grote vliegtuigongevallen. Bij het evenement waren de belangrijkste instanties uit de luchtvaart vertegenwoordigd.

Upset recovery in Aviation project bij TNO

Onder leiding van TNO werkten de vooraanstaande Europese organisaties samen aan SUPRA om vluchtsimulators geschikt te maken voor upset-recoverytraining. De unieke bewegingssimulator Desdemona bij TNO speelde hierbij een belangrijke rol.

Upset

Een "upset" van vliegtuigen duidt op onbedoelde afwijkingen van het normale vliegpad, zoals een extreme neus- of vleugelstand (unusual attitude) of een overtrek (stall). Onder het motto "voorkomen is beter dan genezen" worden verkeersvliegers getraind om upsets te vermijden. Dit blijkt in de praktijk niet altijd mogelijk. In het zeldzame geval van een upset is het belangrijk dat de bemanning heeft getraind op een snelle en juiste recovery. Upset recovery training in een echt vliegtuig is kostbaar en gevaarlijk, zodat men hiervoor is aangewezen op simulatoren. Maar beperkingen van vliegtuigmodel en simulatorbeweging maken huidige vluchtsimulators minder of zelfs ongeschikt voor upset recovery training.

Desdemona

Het door de SUPRA-partners ontwikkelde nieuwe wiskundig vliegtuigmodel is geïnstalleerd in de vluchtsimulator/centrifuge Desdemona. Hiermee kunnen de G-krachten worden opgewekt die horen bij een juiste recovery. Dit biedt een veilige manier om vliegers te laten zien en voelen wat er gebeurt als zij de controle over het toestel verliezen en wat zij moeten doen om de situatie weer meester te worden. Begin 2012 hebben testvliegers van onder meer Boeing, Airbus en de Koninklijke Luchtmacht het model in Desdemona getest.

Meer informatie op www.supra.aero

MEER INFORMATIE
Contactpersoon

Dr. E.L. (Eric) Groen
088 866 59 26
Contact opnemen

Niet gevonden wat u zocht?