High Tech Systems and Materials

Nederland heeft een unieke positie op de wereldmarkt van complexe apparatuur en hightechsystemen. Wij produceren apparatuur voor fabriceren van elektronische goederen die steeds kleiner worden en steeds meer eigenschappen krijgen van flexibele folie. De opkomst van flexibele zonnecellen en organische lichtemitterende diodes vraagt volledig nieuwe productieapparatuur. Op dit gebied moeten Nederlandse spelers vooraanstaande posities veroveren.

TNO mobiliseert consortia in dit innovatiegebied en zet haar multidisciplinaire competenties en haar domein- en systeemkennis in voor de spelers in de waardeketens en andere kennisinstellingen. Daarbij bieden we vooral de volgende acht kerncompetenties:

  • Systeemarchitectuur: systeemgedrag/-ontwerp, vaak rondom fysisch-transportverschijnselen;
  • Optronica (en contamination control): paden van fotonen precies beheersen, in extreme omgevingen;
  • Nano-/micro-/organische elektronica: kleine stromen elektronen precies beheersen;
  • Flowtronica: stromen om intensieve processen precies mee te beheersen (in plaats van batches);
  • Mechatronica (en precision engineering): bewegende massa’s precies beheersen;
  • Infotronica (uit sensorelektronica datastromen): model-based informatie bepalen;
  • Devices, met name sensoren (Holst Centre, RF, nanophotonica);
  • Materialen: bijvoorbeeld nano- of biomaterialen

De toegevoegde waarde van TNO ligt in ons vermogen vanuit deze competenties nieuwe technologieën sneller te ontwikkelen en te introduceren. TNO onderscheidt zich in het vermogen om paradigmaveranderingen te realiseren en het onverwachte tot een nieuwe realiteit te maken. TNO acht het essentieel dat de innovatieve industrie ook in Nederland voldoende ruimte en faciliteiten vindt. Grote bedrijven met zich onderscheidende producten, zoals Philips, ASML, DAF, Shell en Unilever, hebben steeds minder productie in Nederland en voor hun markten wordt Azië steeds belangrijker. Dit maakt het des te belangijker dat de Nederlandse industrie uitblinkt in een kenniseconomie waarin we deze belangrijke spelers een leverketen kunnen aanbieden van wereldklasse. Dit wil TNO faciliteren door ideeën of nieuwe producten te vertalen in processen waarvoor de apparatuurmakers apparatuur kunnen ontwerpen en leveren.

Ook willen we nieuwe ideeën verder ontwikkelen en omzetten in prototypen van bijvoorbeeld nieuwe instrumenten en procesintensieve apparatuur. Ons bestaan als speler wordt onder andere gerechtvaardigd doordat we waardeketens mee omvormen door innovatie, zoals we bijvoorbeeld hebben laten zien bij EUV (extreme ultraviolettechnologie in de wafersteppers van ASML), Bluebird (3D stapelen van chips) en Holst (polymere elektronica).

Contactpersoon

dr.ir. E.J. (Egbert-Jan) Sol
088 866 54 38
Contact opnemen

Niet gevonden wat u zocht?