Ruimtevaart

Ruimtevaart speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van iedereen op Aarde. Satellieten voor communicatie, navigatie en waarneming, maar ook hun innovatieve informatiesystemen, terminals en hightech instrumenten, worden een uniek onderdeel van de infrastructuur van onze planeet. TNO werkt samen met de overheid, Nederlandse bedrijven, instituten en universiteiten aan ruimtevaarttechnologie en draagt zo bij aan een veilige en duurzame wereld.

Informatie die gegenereerd wordt door satellieten, is een sleutelbron voor communicatie, navigatie en het vaststellen van aardse bronnen. Deze informatie speelt een cruciale rol bij het vaststellen en voorspellen van bedreigingen voor de Aarde en haar bewoners, zoals natuurrampen, extreme weersomstandigheden, klimaatverandering en vervuiling.

Toepassingen en oplossingen

Instrumenten, componenten en technologieën die oorspronkelijk ontworpen zijn voor gebruik in de ruimtevaart leiden tot toepassingen in andere markten, zoals voor medische en veiligheidstoepassingen en in de halfgeleiderindustrie. Het benutten van de mogelijkheden van planeetonderzoek kan leiden tot het oplossen van schaarste problemen op aarde, zoals van natuurlijke grondstoffen en schone energie.

Instrumenten en satellieten

Wereldwijd is TNO - samen met nationale en internationale partners - bekend als een topontwikkelaar voor instrumenten voor wetenschappelijk (ruimte-)onderzoek en sensoren voor satellieten. Tientallen satellieten hebben systemen aan boord die door TNO ontworpen, gebouwd en getest zijn. Die meten onder meer ozonconcentraties op aarde waardoor er bijvoorbeeld bij grote luchtvervuiling tijdig een ozonalarm of smogalarm kan worden afgegeven. Ook dragen we bij aan de ontwikkeling van ruimtetelescopen waarmee we speuren naar de oorsprong van het heelal.

Contactpersoon

Dr. H.G.C. (Henri) Werij
088 866 11 05
Contact opnemen

Niet gevonden wat u zocht?