Additive Manufacturing

Additive Manufacturing (AM) staat voor het produceren van producten of onderdelen die laag voor laag worden gebouwd. De informatie die hiervoor nodig is wordt rechtstreeks uit het digitale ontwerp gehaald. Dit heeft een aantal grote voordelen. Een ontwerp kan snel worden omgezet in een tastbaar product wat een kortere ‘time to market’ geeft. Daarnaast zijn ook totaal nieuwe ontwerpen mogelijk, doordat de maakmethode vrijwel geen begrenzing heeft.

Turbine blad van technisch keramiek (aluminiumoxide)
Turbine blad van technisch keramiek (aluminiumoxide)

Deze “laag voor laag” technieken (ook wel Rapid Prototyping of 3D printen) wordt tot nu toe veel gebruikt als methode om snel nieuwe ontwerpen te visualiseren of om snel enkelstuksproducten te produceren. Bekende voorbeelden hiervan zijn schaalmodellen van architecten of bijvoorbeeld gehoorapparaten. TNO speelt wereldwijd mee in de top, als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe processen en equipment voor AM technologie. Als eerste ter wereld heeft TNO bijvoorbeeld laten zien dat het mogelijk is om een continu productieproces te ontwikkelen rondom AM technieken, in plaats van een batch proces zoals gebruikelijk is.

Binnen het brede veld van “additive manufacturing” werkt TNO aan een aantal specifieke technologieën

  • Micro stereolithografie met hoog-gevulde materialen
  • Multimateriaal printen met behulp van inkjet technologie
  • Metalen connecties

Uniek productieconcept

Met deze technieken kan een grote variëteit aan producten vervaardigd worden. TNO combineert deze technieken in een uniek productieconcept dat in de toekomst laagsgewijze fabricage op massaschaal mogelijk maakt. De markt applicatiegebieden waar wij ons op richten

  • High tech (spare) parts
  • Embedded electronics
  • Human related parts

Samenwerken met TNO

TNO heeft zich als doel gesteld om, in gezamenlijk met partners, deze techniek door te ontwikkelen tot een volwaardige productietechniek voor HIGH TECH, HIGH PRECISION en HIGH COMPLEXITY toepassingen. Er zijn verschillende manieren om met TNO samen te werken op dit onderwerp. Enerzijds via contract research en anders via deelname aan het shared research programma PENROSE. Daarnaast is TNO ook actief op het vlak van kennisoverdracht, bijvoorbeeld via trainingen.

Additive Manufacturing binnen TNO

PENROSE

PENROSE is een shared research programma over Additive Manufacturing technologieën. PENROSE is een uniek eco-systeem waarin materiaal leveranciers, eindgebruikers, producenten, software en ontwerp bij elkaar komen om in gezamenlijk de ontwikkeling van AM voor HIGH TECH, HIGH PRECISION AND HIGH COMPLEXITY voor haar rekening te nemen. PENROSE is een internationaal programma en is toegankelijk voor zowel multinationals als MKB bedrijven. Met meer dan 35 patenten als background kennis, uitgebreide faciliteiten en een programmatische onderzoeksagenda, biedt PENROSE haar partners een jump-start in Additive Manufacturing.

Voor meer informatie over TNO Additive Manufacturing technieken en PENROSE, kunt u contact opnemen met de contactpersoon van deze pagina. Onder aan deze pagina vindt u specifieke verwijzingen naar de verschillende technologieën en naar het PENROSE programma.

Meer informatie?

Neem contact op met Arjen Koppens

CONTACT OPNEMEN
Contactpersoon

Ing. A.J.C. (Arjen) Koppens
088 866 42 60
Contact opnemen

Niet gevonden wat u zocht?