Projecten

Gaia Basishoek-meetsysteem

Het resultaat van de GAIA-missie zal een uitzonderlijk nauwkeurige driedimensionale kaart zijn van meer dan een miljard sterren in onze Melkweg. Onderdeel van ESA's Cosmic Vision programma is de GAIA...Lees meer»

TROPOMI

Het meest geavanceerde en nauwkeurige instrument ooit dat vanuit de ruimte metingen gaat verrichten voor onderzoek naar klimaat en luchtverontreiniging wordt in 2015 door de Europese ruimtevaartorgan...Lees meer»

PEASSS in Space – PiezoElectric Assisted Smart Structure

Een Europees consortium, geleid door TNO, ontwikkelt en test gedurende de jaren 2013-2015 een systeem genaamd PEASSS, PiezoElectric Assisted Smart Structure, dat in de ruimte gelanceerd zal worden. B...Lees meer»

Gallium-Nitride MMIC ontwikkeling voor ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en TNO werken samen aan een aantal onderzoeksprojecten om de mogelijkheden van nieuwe MMICs in Gallium-Nitride (GaN) technologie te demonstreren. ESA is erg geï...Lees meer»

PRIMA Sterrenseparator voor VLTI telescopen

Het Europese Southern Observatory (ESO) ontwikkelt de PRIMA-installatie voor de Very Large Telescope Interferometer (VLTI) in Chili. PRIMA zal interferometrische afbeeldingen kunnen maken van zeer zw...Lees meer»

Gaia brengt Melkweg in kaart – haarscherp en in 3D

Op 19 december lanceert het European Space Agency (ESA) de satelliet Gaia. Deze satelliet brengt de Melkweg 3d in kaart en verzamelt informatie over de samenstelling van sterren en de aanwezigheid va...Lees meer»

HIFI instrument voor de Herschel Space Observatory

HIFI is een van de drie instrumenten op de Herschel Space Observatory. HIFI is gebouwd door een international consortium onder leiding van SRON. Met een spiegeldiameter van 3.5 meter is Herschel de g...Lees meer»

Gaia Wave Front Sensor

De GAIA-missie zal een uitzonderlijk nauwkeurige driedimensionale kaart gaan opleveren van meer dan een miljard sterren in ons Melkwegstelsel. GAIA wordt gebouwd door EADS Astrium als onderdeel van h...Lees meer»

Kalibratie van instrumenten

Kalibratie vormt een vitaal onderdeel van het onderhoud van een ruimte-instrument. Als een instrument niet wordt gekalibreerd, kunnen de verzamelde instrumentgegevens niet worden geïnterpreteerd. In ...Lees meer»

Assemblage VLT Four Laser Guide Star Optical Tube

De beeldkwaliteit van op aarde gestationeerde ruimtetelescopen kan significant worden verbeterd door gebruik te maken van zgn. Adaptive Optics (AO). Het AO system corrigeert de verstoring in het beel...Lees meer»

Niet gevonden wat u zocht?