Peter van Oorschot
- Market Traffic & Transport
Nederland is na Singapore wereldwijd het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Internationaal kan Nederland dan ook gezien als leidend. Tegelijkertijd zijn er in Nederland op dit moment belangrijke uitdagingen om het autonoom rijden daadwerkelijk van de grond te krijgen. Veel van die uitdagingen concentreren zich op het waarborgen van veiligheid in zelfrijdende auto’s. De hoofdvraag die we behandelden in het webinar is ‘Hoe kan AI de overheid helpen bij transparante en eerlijke besluitvorming?’. Het webinar vond plaats op donderdag 5 november 2020 en is hier terug te kijken.
Hiervoor hebben we een panel opgezet met AI onderzoeker Jan-Pieter Paardekoper, TNO en strategisch adviseur autonoom rijden Edwin Nas, RDW. Tijdens het webinar deelden zij hun inzicht delen op 3 stellingen:
Naast de grotendeels mechanische techniek die ervoor zorgt dat een auto kan accelereren, afremmen en sturen, heb je bij een zelfrijdende auto te maken met systemen die ervoor zorgen dat de auto autonoom kan functioneren. De basistechniek achter het 'zicht' van een autonoom voertuig wordt in onderstaande video goed uitgelegd.
Hoe 'kijken' zelfrijdende auto's?
Waar de bestuurder van een auto nu handmatig op de rem trapt om een ongeluk te voorkomen, zal een zelfrijdende auto straks zelf moeten 'kiezen' wat de best passende reactie op een eventuele noodsituatie is. Dit doet het systeem op basis van de op dat moment beschikbare data, maar in het systeem zelf kunnen op voorhand al bepaalde beslissingsmethodieken voorprogrammeerd worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de uiteindelijke reactie van de zelfrijdende auto. Zeker als een ongeval niet meer te voorkomen is, maar er nog wel een keuze gemaakt kan worden tussen welke andere weggebruiker(s) erbij worden betrokken.
Het ethische dilemma bij zelfrijdende auto's
Zelfrijdende auto's zijn afhankelijk van een verbinding met 'de buitenwereld' om te kunnen navigeren. Betekent deze always on verbinding automatisch dat een zelfrijdende auto continu kwetsbaar is voor hackers? Eerder werden al kwetsbaarheden aangetoond in specifieke niet-zelfrijdende auto's, blijkt uit onderstaande video. Bij een geïsoleerd geval zijn de risico's misschien nog te overzien, maar hoe zit dat als we straks met meerdere zelfrijdende auto's achter elkaar rijden?
Hackers nemen een Jeep over op de snelweg
De logistieke sector is van cruciaal belang voor Nederland. Ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en er zijn veel partijen bij betrokken. Denk aan de automotive industrie, overheid, transport en wetenschap. Het is van belang om kennis met elkaar te delen en met elkaar in gesprek te blijven, zodat we in Nederland constructieve stappen kunnen maken naar een wereld met zelfrijdende auto’s.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!