Ir. Carla Rombouts-Gordijn
- Digital health
- Data management
- Lifestyle & health
- Privacy
- Artificial intelligence
Appl.AI Webinar #3: 'Hoe kunnen we de preventieve zorg met AI verbeteren'’
Ten eerste heeft de ontwikkeling van allerlei medicatie geleid tot een enorme toename in gezonde levensjaren (denk daar bv aan antibiotica). Hierdoor is een systeem ontstaan dat de medische kant van gezondheid ondersteund. Om dit te veranderen moeten alle partijen mee bewegen. Dat zullen ze alleen doen als ze directe baten zien. En de baten van een preventief systeem liggen op de lange termijn en de baten en de lasten liggen vaak niet bij dezelfde partij.
Een mooi voorbeeld van overheidsingrijpen tegen obesitas is de sugartax in Groot Brittannië. Dit heeft geleid tot een afname in het drinken van suikerhoudende dranken. Daarnaast zijn er voorbeelden van landen waar er op scholen veel meer wordt bewogen. Dit zijn methoden die ook de Nederlandse politiek zou kunnen gebruiken.
Dit herken ik, alhoewel er technische ontwikkelingen zijn, worden ze regelmatig niet goed geïmplementeerd. Een van de redenen is mijns inziens dat de gebruikers niet goed worden meegenomen in de ontwikkeling. Daardoor weten ze niet goed hoe het hen helpt en sluit het niet aan op hun behoeftes. Ik denk dat als die co-creatie wel beter gaat plaatsvinden dat er grote stappen kunnen worden gezet.
Een antwoord zou kunnen zijn dat er een verplichting zou moeten zijn voor certificering en wetgeving. Daarnaast zie ik zelf dat wetgeving (bv de AVG) nog zeker niet helemaal wordt nageleefd. Dus als gebruiker moet je mijns inziens inderdaad beter zichtbaar krijgen hoe en waarvoor jouw data wordt gebruikt. Hoe dat inzichtelijk te maken is nog een punt waar onderzoek naar nodig is. Daarnaast moeten personen en organisaties ook zelf meer gaan vragen om transparantie.
80% van de innovaties haalt het niet naar de behandelkamer simpelweg omdat er onvoldoende aandacht is voor de implementatie en aansluiting op bestaande zorgprocessen. De meerwaarde wordt onvoldoende gevoeld door de eindgebruikers. Daarnaast helpt het huidige bekostigingsstelsel ook niet mee die is ingericht op volume in plaats van kwaliteit.
AI is zeker niet de magische oplossing voor de uitdagingen waar de zorg voor staat. Wel geloof ik dat het kan gaan helpen. De hoeveelheid data in de zorg verdubbelt momenteel ieder kwartaal. AI kan helpen om deze data razendsnel te interpreteren en op basis daarvan suggesties te doen. De professional en de patiënt blijven echter samen in de lead en kunnen op basis hiervan samen keuzes maken.
Er zijn verschillende richtlijnen en wetten waaraan leveranciers moeten voldoen. Natuurlijk hebben we de GDPR maar veel AI initiatieven vallen ook in de categorie ‘medische apparaten’. Het gevolg hiervan is dat ze transparant moeten zijn in hoe het apparaat werkt en hoe er met de data omgegaan wordt. Persoonlijk verwacht ik dat wanneer dergelijke oplossingen vergoedt gaan worden men hogere eisen gaat stellen aan de transparantie over data.
Appl.AI Webinar #3: Hoe kunnen we de preventieve zorg met AI verbeteren?
test
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!