Expertisegroep Building Physics & Systems

In de bouw ontstaan volop innovatieve ideeën. TNO helpt bedrijven (bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten) die concreet te maken door kennisdeling en advisering. We zetten ons daarbij tegelijkertijd in om de gebouwde omgeving  duurzamer te maken door de realisatie van comfortabele, gezonde en energieneutrale gebouwen zowel voor nieuwbouw en bestaande bouw.

Hierbij richten we ons vooral op energie- en materiaalgebruik, waardoor de kosten van de levenscyclus van bestaande gebouwen omlaag gaan. Dit doen we met innovatieve producten en duurzaam gebruik van materialen. Onze voorspellingsmodellen optimaliseren het onderhoud van bestaande en verbeteren de prestaties van nieuwe gebouwen.

 • Veilig en schadevrij wonen in Groningen in vijf jaar door het ontwikkelen en valideren van modellen en ontwerpregels voor het weerstaan van aardbevingen.
 • Zorggebouwen (brand)veilig en betrouwbaar: modellen van TNO verhogen de kwaliteit van het onderhoud tegen lagere kosten. TNO biedt rekenprogramma’s, modelontwikkeling en advies over kwaliteit en onderhoud van gebouwen gericht op zorgbouw en woningcorporaties, cultureel erfgoed en Bouw Innovatie Modellering (BIM).
 • Productinnovatie met oog op duurzaamheid.
  Duurzame alternatieven voor renovatie door inzet op vernieuwbouw en productinnovatie.
 • Bouwen aan een veilig en efficiënt zorggebouw.
  Keuzes die gemaakt worden bij het ontwerpen en inrichten van een gebouw waarin zorg moet worden geleverd hebben grote en langdurige gevolgen. Gevolgen die zich uiten op het gebied van  veiligheid, financiën, patiënt- en medewerkerstevredenheid en de mogelijkheid tot het leveren van zo efficiënt mogelijke zorg. TNO kan u helpen met deze keuzes. Lees hierover meer op de zorgbouw-pagina.

TNO helpt u bij het ontwikkelen en marktrijp maken van innovatieve producten en materialen binnen een circulaire, duurzame economie. U heeft een idee voor een product- of procesinnovatie in de bouw en wilt dit in de markt zetten? Of bent u benieuwd welke door TNO ontwikkelde technologieën voor uw onderneming interessant zijn? TNO helpt u graag verder: ons team van productontwikkelaars ondersteunt u bij het ontwikkelen en marktrijp maken van innovatieve producten en materialen die hergebruik bevorderen.

Pluk de vruchten van onze kennis

Speciaal voor het mkb heeft TNO een programma waarin we onze specialistische kennis delen met bedrijven in de bouw- en glastuinbouw. Zo heeft u laagdrempelig toegang tot voor u waardevolle kennis. Lees meer hierover op ons online innovatieplein voor mkb.

Neem contact met ons op en we bespreken hoe onze expertise uw bedrijf verder kan brengen.

Nieuws

Rijswijks onderzoekscentrum voor aardwarmte kan belangrijke bijdrage energietransitie blijven voortzetten

12 februari 2021
De initiatiefnemers van het ‘Rijswijk Centre for Sustainable Geo-Energy’ (RCSG) hebben het belang van het centrum nogmaals onderstreept en committeren zich tot 2024 aan het centrum. Lees verder

Expertisegroepen
Contact

Nancy Westerlaken MSc

 • Building Physics & Systems
 • Sustainability
 • Building Performance Modelling
 • Product And Concept Development

Product- innovatie samen met TNO?

TNO deelt bouwkennis met u!