Ons werk

Hoe was je 70.000 bedden zo efficiënt mogelijk?

Na de haven is het Erasmus Medisch Centrum de grootste werkgever van Rotterdam. Er werken 13.000 mensen en jaarlijks worden in het Erasmus MC 70.000 (!) bedden en matrassen gereinigd. De locatie Hoboken wordt in een langjarig (ver)nieuwbouwproject (2009-2017) onder handen genomen; een ideaal moment om te bekijken of bepaalde activiteiten niet goedkoper, efficiënter of milieuvriendelijker kunnen. Bijvoorbeeld de beddenwasserij.

Het Erasmus MC betaalt op jaarbasis miljoenen euro's aan energie- en waterlasten en de beddenwasserij is een forse verbruiker. Daarnaast worden bij het wassen van bedden en matrassen veel reinigings- en ontsmettingsmiddelen gebruikt. Het kan vast beter en energiezuiniger, maar hoe krijg je de beste oplossing op tafel? Dat wilde het Erasmus MC weten. Daarom nam het TNO in de arm. TNO helpt het Erasmus MC met de aanbesteding van de oplossing door middel van een nieuw proces: innovatiegericht aanbesteden. De kern: daag de markt vroegtijdig uit, communiceer duidelijk en overtuigend je probleem en laat de markt de beste oplossing formuleren. Door uitdagende outputeisen te stellen zoals de CO2-voetprint en levenscycluskosten ontstijg je de huidige standaardoplossingen.

Innovatieve manier van aanbesteden

Volgens Joram Nauta is deze manier van aanbesteden innovatief. "We dagen de markt uit, in plaats van tot achter de komma voor te schrijven hoe ze de bedden en matrassen moeten reinigen. Welke techniek ze gebruiken en of het geautomatiseerd of met mensenhanden gebeurt, is aan hen. Als het maar aantoonbaar schone bedden en matrassen oplevert én een besparing op reinigingsmiddelen en energie." TNO publiceerde over de aanbesteding in vakbladen die geen enkele relatie hebben met het ziekenhuiswezen. Nauta: "Dat lijkt misschien raar, maar dat is het niet. Zo is het heel goed denkbaar dat een fabrikant van autowasstraten ook een passende oplossing voor het reinigen van bedden kan leveren."

Marktconsultatiedag

Vervolgens organiseerden het Erasmus MC en TNO een marktconsultatiedag. Die werd door maar liefst zestig bedrijven bezocht. Nauta: "De aanwezige ondernemers kwamen met hun eigen oplossingen. Wij hebben hun verteld dat ze waarschijnlijk met elkaar tot een nog veel betere oplossing kunnen komen en dat we op zoek zijn naar echte verbeteringen."

Aanbesteding

Inmiddels loopt de concurrentiegerichte dialoog, waarvoor zich tien partijen hebben opgegeven. Het Erasmus MC ontving inderdaad een grote diversiteit aan plannen en ideeën; op basis waarvan zij nu met consortia van partijen verder praat. De oplossing die medio 2012 verkozen wordt, mag zich verheugen in de warme belangstelling van ziekenhuizen en universitair medische centra in Nederland, weet Nauta. "Dit project wordt door andere ziekenhuizen nauwlettend gevolgd. De oplossing die het Erasmus MC kiest, maakt een goede kans om ook elders te worden verkozen."

Contact

Drs. ing. Joram Nauta

  • MVO Officer
  • Innovatiegericht Aanbesteden
  • Zorgarchitectuur
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.