Ons werk

Houtdok: langere levensduur hout in de waterbouw

Materialen en constructies degraderen in de tijd, ook in de waterbouw. Gelukkig zijn er zijn tal van mogelijkheden om degradatie tegen te gaan en de levensduur van materialen te verlengen. TNO heeft samen met vijf marktpartijen een set aan innovaties ontwikkeld om houten waterbouwconstructies op kritieke punten te beschermen. De innovaties worden toegepast en beproefd op het Houtdok, een drijvend houten platform in de Dokhaven van Rotterdam.

Houtdok innovaties

Weg- en waterbouwconstructies zoals sluisdeuren, kades of beschoeiingen worden veelvuldig uitgevoerd in hout. Samen met de industrie heeft TNO de kritische punten in kaart gebracht waar de houten constructies versneld degraderen. Op de grens van water en lucht en op de plaatsen waar water blijft staan ontstaat versneld het rotten van hout. Bij het Houtdok heeft TNO samen met marktpartijen een set aan innovaties toegepast op een drijvend platform om innovaties in de waterbouw te beproeven.

TNO werkt voor dit onderzoek samen met Cor Nab, De Vries Werkendam, Lankhorst Recycling Products, Nebest en Wijma Kampen. Deze samenwerking is een vervolg op een onlangs afgerond Technologiecluster over levensduurverlenging van hout in de grond-, weg- en waterbouw sector. Het project wordt ondersteund door VP Delta en Havenbedrijf Rotterdam.

Paalkop

TNO heeft een nieuw type afscherming van de paalkop ontwikkeld. De paalkop is meestal niet afgeschermd en beperkt afgeschuind. Water blijft hierdoor op de paalkop staan. TNO heeft een mof ontwikkeld die over de gehele paalkop geschoven kan worden. Water heeft hierdoor niet de mogelijkheid de kwetsbare kopse kant van het hout in te treden.

Aansluiting paal en gording

De ontwateringsplaat is een door TNO ontwikkelde plaat die tussen paal en gording wordt geplaatst. In de plaat zijn sleuven aangebracht die het water afvoeren, dat daar anders achter zou blijven. Het hout blijft zo veel droger en de levensduur van houten waterbouwconstructies wordt met circa twintig jaar verlengd.

Grens lucht en water

Hout rond de waterlijn wordt afwisselend nat en droog, wat de kans op houtrot aanzienlijk vergroot. Middels een krimpkous op de grens tussen water en lucht wordt het hout droog gehouden en de degradatie aanzienlijk verminderd.

Biobased coatings

Biobased coatings, op basis van hernieuwbare grondstoffen, zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de verfindustrie. Maar hoe goed is de performance van biobased coatings ten opzichte van traditionele coatings? Op het Houtdok worden verschillende typen biobased coatings langdurig blootgesteld aan het gure klimaat op het water.

Het Houtdok is gepresenteerd op de vakbeurs InfraTech 2015. Momenteel is het Houtdok te vinden in de Aqua Dock-proeftuin in de Dokhaven van Rotterdam. Daar worden de innovaties getest en wordt de komende jaren de effectiviteit van de innovaties vastgesteld. Benieuwd? Neem contact op, of neem zelf een kijkje bij het Houtdok in Rotterdam!

Ons werk

Ontwateringsplaat verlengt levensduur weg- en waterbouwconstructies

Bij weg- en waterbouwconstructies zoals sluisdeuren, kades of beschoeiingen kan er gemakkelijk water blijven staan tussen houten onderdelen. Op de grens van water en lucht leidt dat tot het versneld rotten... Lees verder
Ons werk

Productinnovatie in de bouw met oog voor duurzaamheid

U heeft een idee voor een productinnovatie in de bouw en wilt dit doorontwikkelen tot een marktrijp product? Bent u benieuwd welke technologieën van TNO voor uw onderneming interessant zijn?  Het Innovatie... Lees verder
Nieuws

De Ontwateringsplaat van idee, via proef nu op de markt

04 maart 2015
Een goed idee, daar begon het mee. Zet een plaat met sleuven tussen de houten onderdelen van sluizen, kanalen of beschoeiingen en het water dat zich daar anders ophoopt, kan vlot wegstromen. Het hout... Lees verder

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.