Ons werk

Mortels en Metselwerk

Gemetselde buitengevels van gebouwen bestaan doorgaans uit baksteen en bij monumenten soms uit natuursteen. Mortel - een mengsel dat is samengesteld uit water, bindmiddel (cement, kalk), fijn zand en hulpstoffen - houdt de stenen bij elkaar. Door de open poriënstructuur van stenen, dringen opgeloste zouten naar binnen en wordt vocht onttrokken uit de mortel. TNO onderzoekt moderne en historische mortels en adviseert bij schade aan metselwerk.

Om schade aan historisch metselwerk goed te kunnen herstellen, is het nodig dat de nieuwe restauratiemortels goed samengaan met het aanwezige, eeuwenoude materiaal. TNO beschikt over de expertise om vast te stellen of dat zo is: we zijn in staat de samenstelling van de mortels in bestaand metselwerk te achterhalen en met microscopie de microstructuur te bepalen, evenals de aard van de schade. Met laboratoriumproeven beoordelen we voor specifieke projecten en omstandigheden hoe mortels presteren.

Om ook schade op termijn te kunnen voorkomen, ontwikkelt TNO verschillende technieken, waaronder methoden voor het ontzouten van metselwerk. Twee andere actuele onderzoeksthema's zijn: metselwerk resistent maken tegen biologische aantasting en de ontwikkeling van hulpstoffen om mortel bestand te maken tegen zoutaantasting.

Ons werk

Natuursteen

Vrijwel alle belangrijke monumenten in Nederland bevatten een belangrijke hoeveelheid natuursteen. Instandhouding van die monumenten is voor Nederland van groot belang, niet alleen vanuit cultuurhistorische... Lees verder
Downloads

Contact

Dr. Timo Nijland

  • Gebouwd cultureel erfgoed
  • monumenten
  • restauratie
  • natuursteen
  • bouwmaterialen
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.