Ons werk

Natuursteen

Vrijwel alle belangrijke monumenten in Nederland bevatten een belangrijke hoeveelheid natuursteen. Instandhouding van die monumenten is voor Nederland van groot belang, niet alleen vanuit cultuurhistorische overwegingen, maar ook vanuit economische overwegingen. Denk maar eens aan het toerisme naar oude binnensteden.

Instandhouding van monumenten betekent daarom ook conservering en vervanging van natuursteen. De daarvoor benodigde kennis is bij uitstek multidisciplinair. Door combinatie van de kennis is TNO bij uitstek in staat de vraag naar kennis over natuursteen te beantwoorden. Kennis van het veld (groeves en bouwpraktijk), microscopische beoordeling, en beproeving van de duurzaamheid (bestandheid tegen vorst, zoutkristallisatie, etc.) worden hierin gecombineerd.

Recente opdrachten

De afgelopen jaren heeft TNO vele restauratie-architecten en beheerders geadviseerd over de keuze, duurzaamheid, conservering en reiniging van natuursteen. Projecten waar TNO bij betrokken was zijn ondermeer de restauraties van de Eusebiustoren in Arnhem, het Koninklijk Paleis op de Dam, het grafmonument van admiraal Tromp in de Oude Kerk in Delft en de Domtoren in Utrecht.

Praktijkproblemen nieuwbouw

TNO doet niet alleen grootschalig onderzoek naar natuursteen. Ook ten behoeve van praktijkproblemen in de nieuwbouw, zoals verkleuringen van natuursteen, worden expertises en schade-analyses gedaan.

Downloads

Contact

Dr. Timo Nijland

  • Gebouwd cultureel erfgoed
  • monumenten
  • restauratie
  • natuursteen
  • bouwmaterialen
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.