Ons werk

Ontwateringsplaat verlengt levensduur weg- en waterbouwconstructies

Bij weg- en waterbouwconstructies zoals sluisdeuren, kades of beschoeiingen kan er gemakkelijk water blijven staan tussen houten onderdelen. Op de grens van water en lucht leidt dat tot het versneld rotten van het hout. De Ontwateringsplaat, een innovatie van TNO, verlengt de levensduur van zulke constructies met circa twintig jaar.

Sleuven in de Ontwateringsplaat voeren het water af

Sleuven voeren water af

Beheerders van natte infrastructuur kunnen de Ontwateringsplaat aanbrengen tussen twee houten onderdelen. In de plaat zijn sleuven aangebracht die het water afvoeren, dat daar anders achter zou blijven. Het hout blijft zo veel droger, wat de degradatie vertraagt. Een test bij een remmingswerk in Katwijk leverde een positief resultaat op.

Lagere kosten, meer duurzaamheid

Dit TNO-idee is in samenwerking met bedrijfsleven en beheerders uitgewerkt tot een kant-en-klaar product dat eenvoudig is aan te brengen. De verwachting is dat de Ontwateringsplaat, die zelf van kunststof is vervaardigd, de levensduur van hout dat wordt gebruikt in weg- en waterbouwconstructies met circa twintig jaar zal verlengen. Dat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en verbetering van de duurzaamheid.

Wie de Ontwateringsplaat met eigen ogen wil zien, kan terecht bij het Aqua Dock op de RDM Campus in Rotterdam. De plaat wordt vanaf medio maart op de markt gebracht.

Drs. Peter Paul van 't Veen

Contact

Drs. Peter Paul van 't Veen

  • bouw
  • infrastructuur
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.