Leveranciers, van bijvoorbeeld trappen en deuren, worden vaak in een te ver stadium van het bouwproces ingeschakeld. Hierdoor komt specialistische kennis over productrichtlijnen vaak te laat. Het niet voldoen aan dergelijke richtlijnen leidt regelmatig tot noodzakelijke wijzigingen. Werk met terugwerkende kracht betekent: tijdverlies, hogere kosten en andere nadelige gevolgen voor het bouwproces.
Wat ook regelmatig voorkomt is dat een ontwerp van een architect, pas later in het proces, onvoldoende energiezuinig blijkt. Het ontwerp moet dan worden aangepast. De architect kan dit voorkomen door vanaf het eerste ontwerp al geautomatiseerde energiesimulaties te laten uitvoeren met behulp van een BIM Bot.
BIM staat voor Bouwwerk Informatie Modellering. Een BIM is – eenvoudig uitgelegd – een rijke verzameling data over een bouwwerk die je kunt inzetten voor verschillende toepassingen in de bouw zoals ontwerp, uitvoering en beheer. Een BIM Bot is een intelligent, online systeem dat autonoom handelingen uitvoert op basis van BIM data. Denk aan een berekening, simulatie of analyse. In elk geval een taak om de gebruiker zo goed mogelijk te ondersteunen in het bouwproces. Bekijk deze filmpjes voor meer uitleg.
De gebruiker – in dit voorbeeld een ingenieur – abonneert zich op een BIM Bot. Dit kan online. Hij stelt zijn systeem in contact met de BIM Bot maar bepaalt zelf wanneer de Bot actief moet worden. Dit doet hij door het instellen van triggers. Zo’n trigger kan bijvoorbeeld zijn: het verplaatsen van een constructief element, een verandering van oppervlakte of een nieuwe revisie. Elke keer dat er in de keten iets gebeurt dat gevolgen heeft voor zijn ingestelde triggers, stuurt het systeem van de ingenieur data naar de BIM Bot van de leverancier. De Bot voert op basis van de data, autonoom een handeling uit.
Wilt u meer informatie, of het werken met een BIM Bot uitproberen? TNO helpt u kosteloos op weg. Neem contact op met Andrew Koster.