Structural Dynamics

Bij structural dynamics houden we ons bezig met het ontwerpen, analyseren en testen van de meest uiteenlopende mechanische constructies op land en water (alles van schepen via sluisdeuren tot bruggen en zelfs raketten). Daarbij ligt de focus op het dynamisch gedrag van constructies. Doordat we beschikken over een goed uitgerust lab gaan praktische en theoretische kennis hand in hand en zijn we in staat om de meest complexe problemen op te lossen.

Tevens kunnen wij testen uitvoeren op locatie. We werken reeds lange tijd aan het verbeteren van de veiligheid, betrouwbaarheid, prestaties en serviceability van de meest diverse constructies voor onze klanten. Door de grote diversiteit aan projecten binnen structural dynamics kunnen we voor de meest complexe vragen over constructies een passende oplossing bieden. Zo kunnen we bijvoorbeeld de schok- of explosiebestendigheid, sterkte, slijtage, geluidsemissie en windbelasting van de meest uiteenlopende objecten berekenen en testen onder typische of extreme condities. Hoewel het vaak gaat om maritieme, offshore of infrastructurele constructies zijn we ook goed uitgerust om bijzondere projecten uit te voeren. We gebruiken onze theoretische kennis en modellen vaak in combinatie met praktijktesten in ons flexibele laboratorium of op locatie.

Ons werkveld

  • Maritiem en offshore
    Binnen de maritieme sector werken we aan veiligere en efficiëntere schepen en constructies. We kunnen de overlevingskans van schepen na een aanvaring maximaliseren of ondersteuning bieden bij het aantonen dat constructies voldoen of equivalent zijn aan klasseregels. Door (praktijk) metingen te combineren met labexperimenten en simulaties zijn we in staat de veiligheid en levensduur van maritieme constructies te optimaliseren.
  • Infrastructuur en gebouwde omgeving
    De speerpunten binnen infrastructuur en gebouwde omgeving zijn trillingen en geluid. We leveren advies en diensten die lichter bouwen zonder toename van trilling- en geluidshinder mogelijk maken. Daarnaast houden we ons bezig met de windbelasting van gebouwen. Ook heeft ons team specialistische kennis over de invloed van trillingen veroorzaakt door treinverkeer.

Toepassingen en impact

Een snelvarend aluminium schip. TNO werkt mee aan een nieuwe ontwerpmethode

Met een drietal machines zijn we in staat om objecten tot een massa van 1 kg tot 10.000 kg vooraf gedefinieerde schokken op te leggen. Dit is o.m. van belang voor het bepalen van de bestendigheid van constructies tegen onderwaterexplosies, bijvoorbeeld schoktesten op een antennemast van fregatten. In het VOMAS-project werkt TNO samen met verschillende partijen om een nieuwe designmethodiek en bijbehorende tooling voor snelvarende aluminium schepen te ontwikkelen. Met deze nieuwe methodiek kunnen deze schepen beter gedimensioneerd worden wat leidt tot kostenbesparing en een langere levensduur. Wij hebben onze sporen verdiend met toepassing van bouwakoestiek buiten de gebaande paden. Hoog geluidcomfort is door ons bijvoorbeeld gerealiseerd in het innovatief gebouwde LaFenetre te Den Haag en in het container-bouwconcept zoals toegepast in de CitizenM hotels. Aan constructeurs geven we door het project De Lichte Bouwknoop het vertrouwen en de tools om licht en toch comfortabel te bouwen. Verder lopen we internationaal voorop als het gaat om de beoordeling en normering van en de bescherming tegen laagfrequent geluid.

Ons werk

Nieuwe tool bespaart scheepvaart veel brandstof

De druk op de scheepvaart om te verduurzamen, neemt toe. Er komen steeds meer zogeheten ‘emission control areas' (ECA,s), waar schepen aan strenge milieu-eisen moeten voldoen. Nieuwe internationale wet-... Lees verder
Ons werk

Bescherming tegen explosies en brand

TNO ontwikkelt brand- en explosiebestendige constructies waar wereldwijd belangstelling voor is, zowel militair als civiel. Fregatten van de Marine, koopvaardijschepen, tankers en offshore-boorplatforms... Lees verder
Nieuws

Triltafel test nieuwe oplossingen voor versterking en schadepreventie gebouwen bij aardbevingen

26 januari 2018
Met de overdracht van ‘de triltafel’ aan BuildingG vandaag in Groningen, begint  het onderzoekstraject van TNO naar effectieve testmethoden voor bouwtechnische maatregelen in het Groningse aardbevingsgebied.... Lees verder
Nieuws

Wat doet TNO tijdens Opening BuildinG in Groningen

20 september 2017
Op 20 september 2017 opent BuildinG, centrum voor aardbevingsbestendig bouwen in Groningen, haar deuren. TNO is samenwerkingspartner van BuildinG en levert die dag een bijzondere bijdrage. TNO brengt... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

Dr. ir. Tom Basten

  • Structural Dynamics
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.