Bouwinnovatie

In de bouw ontstaan doorlopend volop innovatieve ideeën. TNO helpt bedrijven (bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten) die concreet te maken door kennisdeling en advisering. We zetten ons daarbij tegelijkertijd in om de gebouwde omgeving  duurzamer te maken door de realisatie van veilige, comfortabele, gezonde en energieneutrale gebouwen zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.

Constructieve veiligheid

Veiligheid van gebouwen is een uitgangspunt. Op verschillende manieren komt de veiligheid helaas regelmatig in het geding. TNO voert schadeonderzoek uit bij calamiteiten, maar ontwikkeld daarnaast normen, ontwerpregels, monitoringsystemen en oplossingen voor specifieke problematiek. Belangrijk thema is de aardbevings­problematiek in Groningen, maar TNO werkt daarnaast ook aan funderingsschade, normering voor trillingen, risico-gebaseerde brandveiligheid en treedt als expert op bij calamiteiten.

Circulariteit en duurzame bouwmaterialen

TNO heeft brede kennis over milieueffecten en circulariteit van bouwmaterialen. Wij werken aan verhogen van de circulariteit van specifieke bouwmaterialen waaronder beton, gips en hout. Voorbeelden van specifieke innovaties zijn de ontwikkeling van koudgebakken baksteen, schakelbare coatings en hergebruik van houten deuren.

Op gebied van materiaalonderzoek hebben wij specifiek aandacht voor monumenten en daarbij met name degradatie en reparatie van natuursteen en mortels en metselwerk.

Informatisering en industrialisatie

Bouw Informatie Modellering (BIM) is een voor de transitie van een document gedreven sector naar een data gedreven industrie. TNO heeft een lange en rijke historie op het gebied van Bouwwerk Informatie Modellering. Onze tools, data standaarden en expertise op gebied van het gebruik, zijn de basis geweest voor vele duurzame verbeteringen in de sector.

Zorgbouw

Keuzes die gemaakt worden bij het ontwerpen en inrichten van een gebouw waarin zorg moet worden geleverd hebben grote en langdurige gevolgen. Gevolgen die zich uiten op het gebied van  veiligheid, financiën, patiënt- en medewerkerstevredenheid en de mogelijkheid tot het leveren van zo efficiënt mogelijke zorg. TNO kan u helpen met deze keuzes. Lees hierover meer op de zorgbouw-pagina’s.

Nieuws

Onderzoeken effecten van aardbevingen gebundeld in online kennisbank

28 november 2018
Het Kennisplatform Bouwen en Versterken lanceert vandaag met haar website: www.kennisplatformbouwen.nl. De site maakt publicaties en onderzoeksrapporten met betrekking tot aardbevingen in het Groninger... Lees verder

Buildings & Infrastructure

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.