Ons werk

3D-printen: nieuwe vorm van bouwen

Het gebruik van 3D printers is al lang geen hype meer en in bepaalde sectoren worden deze al op grote schaal als productiemiddel ingezet. Het gaat hierbij vaak om hoogwaardige producten met een grote toegevoegde waarde zoals onderdelen voor de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart en voor medische toepassingen, bijvoorbeeld prothesen of gehoorapparaten. Maar wat betekent deze technologie voor de bouwsector?

Het 3D printen van constructieve betonnen elementen op locatie of in een fabriek lijkt een kwestie van enkele jaren. Aan de andere kant kan het 3D printen ook ingezet worden om vormvrijheid te creëren door hiermee niet het eindproduct maar juist de complexe gietmallen in zand te produceren. Voor kleine series en complexe vormen biedt 3D printen interessante mogelijkheden.

3D Printer (binder jetting) project Landscape House

3D printen concreet maken voor de bouwsector

Deze nieuwe vorm van bouwen vraagt ook om een andere manier van ontwerpen, kwaliteitsborging en een ander bouwproces. Het TNO helpt de bouwsector (bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten) 3D printen concreet te maken door (collectief) onderzoek, product- en materiaalinnovatie, kennisdeling en advisering. Het TNO fungeert hierbij als intermediair en aanspreekpunt. Het inzetten van 3D printen in de bouwsector gaat niet vanzelf, een gestructureerde aanpak is hierbij noodzakelijk.

meer informatie

  • Leaflet 3D printen in de bouw.
  • Het stappenplan ‘3D printen voor het mkb, JA of NEE?’ (MKB TechnologieCluster)
  • TNO-afdeling Equipment for Additive Manufacturing ontwikkelde het printproces en de 3D printer voor de beelden op het glas van het museum voor beeld en geluid te Hilversum.
Contact

Ing. Peter Kuindersma

  • innovatie centrum bouw
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.