Ons werk

Coatings

Een coating is een dunne laag die op een bouwmateriaal wordt aangebracht ter bescherming tegen invloeden van buitenaf. Additieven in de coating beperken de aantasting door bijvoorbeeld schimmelvorming en ontsierende algengroei. Steeds strengere milieuwetgeving en strakke Europese richtlijnen stimuleren het onderzoek naar milieuvriendelijke coatings. Door hoogwaardig onderzoek levert TNO een bijdrage aan de productontwikkeling.

Met de opkomst van minder schadelijke coatings maken bindmiddelen met oplosmiddelen en chemische toevoegingen plaats voor watergedragen bindmiddelen. Om groei van micro-organismen tegen te gaan, wordt als additief een biocide toegepast. Na het opdrogen van de coating verdwijnt gedurende de levenscyclus een deel van deze biocides via het oppervlak. TNO doet onderzoek naar nieuwe technologieën om de werkingsduur van biocides te verlengen. Inmiddels is het mogelijk om de werkzame periode vier keer zo lang te maken; een flinke besparing op de onderhoudskosten.

Tevens doet TNO, samen met de TU Eindhoven, fundamenteel onderzoek naar het uitdrogingsproces en vochttransport in coatings. Door op de allerkleinste schaal en met behulp van een MRI-scanner het transport van vocht te bestuderen, krijgen we steeds meer inzicht in de prestatie van coatings en de werkzaamheid van de additieven. Met deze kennis ondersteunt TNO de industrie bij het ontwikkelen van nieuwe, langdurig werkende coatings.

Downloads

Contact

Dr. ir. Bart Erich

  • Responsive materials
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.