Ons werk

Flexibele omgeving voor ontwerp van operatiekamers

Het ontwerpen, inrichten en verbeteren van een operatiekamer (OK) is een kostbaar en tijdrovend proces. Zolang de ruimte nog niet is gebouwd en ingericht, blijkt het lastig om alle consequenties van keuzes te overzien. De OK-simulator van TNO, uniek in Europa, helpt iedereen die bij de bouw of verbouw van een OK is betrokken, de ruimte in te richten en zo de toekomstige OK levensecht te ervaren, testen, evalueren en verbeteren.

Ruimte aanpasbaar door verplaatsbare wanden

De OK-simulator is een ruimte waarvan twee van de vier wanden verplaatsbaar zijn. Daardoor is het mogelijk een OK te representeren van 6 x 6 meter, 8 x 9 meter of elk formaat daartussenin. Aan het roosterplafond kunnen modellen van pendels en operatielampen op elke gewenste plek worden gepositioneerd. Deze faciliteit is tot stand gekomen in samenwerking met de leveranciers van ziekenhuizen (Bussman, CFP Engineering, Elektro Klessens & de Koning, G & A interieurbouw, Lycalux, Medexs, Metaflex, Siemens, SIMED, Stöpler en UMC Utrecht). Op een later moment hebben de volgende partijen zich ook nog bij het initiatief aangesloten: NewCompliance, Lighthouse Benelux, BAM Interflow, Bender Benelux, Inter visual systems en Eizo. Onze partners maken het mogelijk de ruimte, de inrichting en de geplaatste medische apparatuur steeds aan te passen aan de laatste innovatieve concepten en de wensen van de gebruikers.
Al die flexibiliteit stelt stakeholders in staat de ruimte met inrichting en ict-ondersteuning te zien en beleven. Je ervaart hoe je als chirurg of een van zijn collega’s kunt bewegen en werken op de OK en de hot floor.

Kenniscentrum voor ontwerp en inrichting

De omgevinghelpt stakeholders zich gezamenlijk een oordeel te vormen over wat een goede OK is. Doordat TNO steeds bij dit proces aanwezig is, verwerven de onderzoekers voortdurend meer kennis en inzicht op het gebied van ontwerp en inrichting van OK’s. Het is dan ook onze ambitie om een kenniscentrum te vormen waar we de inzichten en ervaringen van ziekenhuizen, architecten en leveranciers bundelen. Door onze jarenlange expertise op het gebied van patiëntveiligheid, eisen rond infectiebestrijding, teampresteren, discipline, logistiek en voortgaand onderzoek rond Evidence Based Healthcare Design, kan TNO ziekenhuizen vanuit een wetenschappelijke basis ondersteunen bij het ontwerp en de inrichting van een geschikte OK voor nu en in de toekomst.

Ervaringen en inzichten delen

De wetenschappelijke inzichten en ervaring, opgedaan met de OK-simulator, delen we met het bedrijfsleven, dat deze inzichten vervolgens kan verwerken in innovatieve producten of technologieën. Die innovaties kunnen weer worden toegepast in deomgeving. Zo borgen we de gouden driehoek tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid.

Uw OK beleven nog voor deze is gebouwd? Het kan! Bent u bezig met de bouw of verbouw van een ziekenhuis en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Of bent u een leverancier of adviesorganisatie en geïnteresseerd hoe u kunt aansluiten bij dit initiatief? Neem dan contact met ons op.

Nieuws

TNO opent de OK–simulator: een flexibele omgeving voor ontwerp en inrichting van operatiekamers

22 januari 2015
Een operatiekamer en operatieafdeling ontwerpen, inrichten en verbeteren is kostbaar en tijdrovend. Zolang de ruimte nog niet is gebouwd en ingericht, is het lastig om alle consequenties van keuzes te... Lees verder

Ing. Roberto Traversari MBA

Contact

Ing. Roberto Traversari MBA

  • Ziekenhuis
  • Energie
  • Logistiek
  • Luchtkwaliteit
  • Operatiekamer(s)
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.