Hoe richt u uw woning, kantoor of bedrijfspand zo in dat radiatoren, zonnepanelen, zonnecollectoren, energieopslag, luchtroosters, enzovoorts de meest energiezuinige of zelfs energiepositieve combinatie vormen? TNO denkt met bouwers en projectontwikkelaars mee over een geïntegreerd oplossingsconcept.

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Sten de Wit

Contact opnemen

Elk pand heeft zijn eigen gebruikseisen op het gebied van energie. Voor de optimale totaaloplossing spelen met name de vraag naar warmte, kou en elektriciteit een rol. Hoeveel ramen heeft het gebouw, wat voor soort ramen zijn dat, hoe groot is de wandoppervlakte op het zuiden, welk type zonnepanelen kan worden toegepast, wat kunt u verder doen aan de inrichting?

En hoe ervaren de gebruikers dat? Die kijken tenslotte kritisch naar een gebouw als het gaat om gezondheid, comfort, veiligheid, kosten en betrouwbaarheid. Downtime van installaties of comfort- of gezondheidsklachten door een verkeerd gebouwontwerp moeten tot een minimum worden beperkt.

Integrale oplossingen

TNO helpt marktpartijen zoals ontwikkelaars, bouwers, woningbouwcorporaties en gemeenten die een gebied willen inrichten met het bedenken en uitwerken van optimale concepten. Het selecteren van de juiste oplossing of deeloplossing vraagt om brede en diepgaande kennis van complexe regelgeving, deelconcepten en toepassing in de praktijk.

Mede vanuit Europese projecten zijn wij in staat om die kennis te leveren. Met name de vaardigheid om mee te denken over integrale oplossingen is een unieke eigenschap van TNO. Die vaardigheid zetten we in voor renovatie- of nieuwbouwconcepten, maar net zo goed voor minder voorkomende of urgente toepassingen. Denk aan de inrichting van een militaire compound, een vluchtelingenkamp of tenten voor noodopvang na een natuurramp. Daar spelen tenslotte dezelfde vragen rond opwekking, transport, opslag en gebruik van energie.

Aan het goede adres

Moet u keuzes maken bij het ontwerpen, renoveren of inrichten van een gebouw of complex? Zoekt u ondersteuning bij het ontwikkelen van een duurzaam concept? Bij TNO bent u aan het goede adres. Wij helpen u tot de beste oplossing te komen.


SirinE is een gedetaileerd model van een gebouw, complex of volledige buurt.

Contact

Dr. ir. Sten de Wit

  • Energie
  • Bouw