Ons werk

Sustainable Selfsupporting Urban Smart Grid

In het EU project 'Sustainable Selfsupporting Urban Smart Grid' (SSUSG) ontwikkelt TNO in samenwerking met partners een prototype van een energieleverend systeem op wijkniveau voor de opwekking, de opslag en de uitgifte van warmte en elektriciteit.

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Sten de Wit

Contact opnemen


Het SSUSG project behelst de eerste stap in de ontwikkeling van een duurzaam zelfvoorzienend energiesysteem, waarbij de werking van de verschillende elementen in hun werkelijke wijkomgeving zullen worden aangetoond en daarmee de eerste in zijn soort is in Europa. Met name de koppeling van elektrische energie en warmte en de opslag daarvan in respectievelijk een zeezout- en warmtebatterij is uniek.

De ontwikkeling van de batterijen als een onderdeel van een SMART grid waarin de opwek/opslag en de uitgifte van energie wordt gecombineerd, is door de toepassing van de voorziene materialen goedkoper en duurzamer dan bestaande alternatieven. De combinatie warmte- en elektrische opslag maakt verder de optimalisatie van zelfconsumptie voor individuele bewoners mogelijk, terwijl het tegelijkertijd bij kan dragen aan de stabiliteit van het netwerk bij toenemende decentrale opwek van elektriciteit.

Het basisresultaat van het project is de oplevering van de elementen (prototype systeem) die een concreet werkend SMART grid op wijkniveau voor de opwekking, de opslag en de uitgifte van warmte en elektriciteit mogelijk maken.

Om dit te realiseren zal TNO een prototype van een warmtebatterij op basis van zouthydraat opleveren, die werkt in een proefstudio. Deze warmtebatterij zal geschikt zijn voor het leveren van ruimteverwarming en warm tapwater en een opslagdichtheid van 0,5 GJ/m3 op batterijniveau behalen.

Rol van warmteopslag in een smart grid
Nieuws

Jaaroverzicht 2020: TNO in de media

24 december 2020
Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. Dat doen we niet alleen, maar samen met bedrijven, overheden en tal van organisaties. Lees verder
Nieuws

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

18 november 2020
De bouw- en infrasector wordt geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Naast een grote vervangings- en renovatieopgave van bestaande civiele infrastructuur moet er circulair en energieneutraal... Lees verder
Nieuws

1 op de 7 onderzochte woningen voldoet niet aan WHO norm fijnstof 

21 oktober 2020
In veel Nederlandse woningen is de luchtkwaliteit in de avonduren slecht door fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken en braden van eten. Ook het branden van kaarsen is een forse bron van fijnstof. In... Lees verder

Contact

Dr. ir. Sten de Wit

  • Energie
  • Bouw

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.