De kas van de toekomst is energieneutraal en past in het landschap. Aquatop verenigt die beide eigenschappen. Twee innovatieve technologieën, Smartdek en Energypool, zorgen voor een neutraal energieverbruik en het ontwerp is zodanig dat voorbijgangers het dak van de kas aanzien voor een vijver. Aquatop biedt daarom ook mogelijkheden om andere gebouwen in te passen in het landschap of om monumentale panden onopvallend uit te breiden.

De Aquatop-kas is bedacht en ontwikkeld door TNO in samenwerking met KEMA en de bedrijven Ideeuwes en Bosvariant. Op een kas met een plat dak komt een Smartdek, een kasdek met thermische en optische eigenschappen. In de winter laat het Smartdek genoeg licht en warmte door om de kas zo veel mogelijk op temperatuur te houden. In de zomer blijft het dankzij het filter juist koel genoeg. De tuinder kan de werking van het kasdek aanpassen aan de klimaatomstandigheden.

Energypool

Het energiegebruik wordt tot nul gereduceerd door Energypool-technologie. Energypool is een vloeibare energiedrager, bestaande uit een laagje water, op het dak van de kas. Het water warmt op en Energypool haalt er de energie uit en slaat die op in een ondergronds bassin. Als het kouder wordt, dient de energie om de kas te verwarmen. Het omgekeerde kan ook: Energypool slaat 's winters koud water op en gebruikt dat 's zomers om te koelen. Omdat de kas meer energie produceert dan ze gebruikt, houdt de tuinder geld over waarmee hij andere energie kan kopen, bijvoorbeeld voor verlichting, ventilatoren of pompen. Al met al is de kas energieneutraal. De Aquatop kan ook 'smart' worden gemaakt, bijvoorbeeld met hulpstoffen in het water, die selectief licht doorlaten. Het licht dat bijdraagt aan de plantengroei komt wel binnen, de warmte wordt afgevangen en opgeslagen in de ondergrond.

Landschap

Een kas met een plat dak met daarop een Aquatop, valt nauwelijks op in het landschap. In een polder ziet de gemiddelde passant het dak voor een vijver. Dat maakt het ontwerp van de Aquatop geschikt voor andere doeleinden, zoals het op een onopvallende manier ondergronds uitbreiden van monumenten. Ook het inpassen van nieuwbouw in kwetsbare landschap behoort tot de mogelijkheden. Het neutrale energieverbruik maakt het gebruik van het ontwerp van de Aquatop nog eens extra aantrekkelijk.

Downloads

Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.