Ons werk

Waterstofperoxide productie ter plekke in de kas

Zwembaden slaan liever geen grote hoeveelheden chemicaliën op. En badmeesters gaan er liever niet mee in de weer om zwemwater te desinfecteren. Daarom lopen er proeven om het schoonmaakmiddel waterstofperoxide ter plekke – in water – aan te maken. TNO onderzoekt de voordelen van deze technologie bij gebruik in de kas.

Een beetje water, wat zout, elektriciteit en een door TNO ontwikkelde technologie met elektrochemie: meer is er niet nodig om zelf waterstofperoxide aan te maken. De geschiktheid van waterstofperoxide is al bekend: zonder waterstromen te scheiden voeg je ze eenvoudig aan het vuile water toe. Tests in zwembaden met deze nieuwe, elektrochemische desinfectietechnologie laten de voordelen zien. Chemicaliën inkopen of opslaan behoort tot de verleden tijd: je maakt waterstofperoxide ter plekke zelf aan in de hoeveelheid en op het moment dat je het nodig hebt. Andere chemicaliën zijn niet meer nodig en de juiste dosering kan automatisch aan het vervuilde water worden toegevoegd.

Waterstofperoxide concentraties tot 10% zijn gerealiseerd met deze technologie, uit de techno-economische evaluatie blijkt dat de kostprijs lager kan zijn dan de bulk prijs voor waterstofperoxide (< 0.3 EUR/kg -op basis van 30% waterstofperoxide-). Naast desinfectie toepassingen kan het geproduceerde waterstofperoxide i.c.m. UV bestraling worden gebruikt om organische verbindingen af te breken (geavanceerde oxidatie). De uitstoot van prioritaire stoffen zoals medicijnen, medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu kunnen op deze wijze worden geminimaliseerd.

Roel Bisselink MSc

Contact

Roel Bisselink MSc

  • Elektrodialyse
  • Elektrochemie
  • Hydrometallurgie
  • Modellering
  • Pertractie
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.