Ons werk

Flowdeck maakt kassen energiezuinig

Planten hebben warmte nodig om te groeien maar ze kunnen het ook té warm krijgen en daar zelfs aan bezwijken. In kassen zorgen telers voor koeling, maar dat kost veel energie en bij natuurlijke ventilatie ontsnapt er CO2, die nodig is voor de groei. Maurice Kassenbouw bedacht samen met TNO een innovatieve, energiezuinige oplossing: Flowdeck, een dubbelwandig kasdek waar water doorheen stroomt, koelt in de zomer en houdt 's winters warmte vast.

Telers in de glastuinbouw besteden veel aandacht aan klimaatoptimalisatie. Dat doen ze niet voor niets. Het klimaat in een kas is bepalend voor de opbrengst van de gewassen. Maar het handhaven van een kasklimaat dat in alle opzichten optimaal is, kost wel veel energie. Individuele telers zoeken daarom naar manieren om energie te besparen en ook de glastuinbouwsector als geheel heeft zich ten doel gesteld om het energiegebruik stevig te verminderen.

Dubbelwandig kasdek

Climeco Engineering en Maurice Kassenbouw bedachten samen met TNO een prijswinnende oplossing: het Flowdeck Energy System. Een Flowdeck is een dubbelwandig kasdek van polycarbonaat waar water doorheen stroomt. In de zomer zorgt dat water voor koeling in de kas. De vrijkomende warmte wordt opgeslagen in een ondergrondse waterlaag, de aquifier, en is bruikbaar om de kas te verwarmen als het kouder wordt. In de winter staan de ruimten tussen de platen leeg, waardoor ze een isolerende werking hebben. Een kas die is voorzien van een Flowdeck heeft daarom veel minder verwarming nodig om op temperatuur te blijven.

Energieoverschot

Al met al produceert een kas die is voorzien van het Flowdeck-systeem zelfs meer energie dan nodig is voor de verwarming. Het overschot kan de teler verkopen en met de opbrengst vervolgens de energie inkopen die nodig is voor verlichting, ventilatoren of pompen. Een ander voordeel is, dat een met water gevuld Flowdeck minstens evenveel licht doorlaat als een enkelglas dek, wat positief is voor de groei van de planten. TNO heeft een speciaal model gemaakt, waarmee snel is na te gaan of een flowdeck voordeel oplevert voor een teler. Telers die daar meer van willen weten, kunnen contact opnemen met Egon Janssen.

Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.