Ons werk

Assetmanagement van infrastructuur

Nederland beschikt over een omvangrijke infrastructuur. Deze infrastructuur is een belangrijke 'asset' (bezit) voor onze economie, met een waarde van 350 miljard euro. Jaarlijks geven we ongeveer 6 miljard euro uit aan de instandhouding. Goed assetmanagement voorkomt onvoorziene stremmingen en leidt tot lagere kosten, grotere beschikbaarheid en voorspelbare financieringsbehoefte.

Assetmanagement van civiele infrastructuur is volop in ontwikkeling. Voor infrabeheerders valt hiermee veel te winnen. TNO draagt bij door een toekomstbeeld neer te zetten en door betere informatie over de huidige en toekomstige staat van de assets mogelijk te maken.

Toekomstbeeld

Er is veel te leren van de manier waarop assetmanagement wordt aangepakt in het buitenland en in andere sectoren, zoals de procesindustrie en het vliegtuigonderhoud. Hiervan maakten we gebruik in het traject ‘World Class Maintenance Infrastructure’, waarin we met drie infraproviders – Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam en Overijssel – naar verbetermogelijkheden keken. Vertrekpunt was een review van het huidige assetmanagement aan de hand van een methodiek die aansluit bij ISO 55000.

Een heel andere aanpak volgden we in het project ‘Assetmanagement in 2040’. Met vijf infraproviders uit alle bestuurslagen, brainstormden we over de toekomst van assetmanagement. De resultaten zijn vastgelegd in tekeningen en tekst, die u hier kunt downloaden.

Betere informatie

TNO werkt aan verbeteringen in de hele informatieketen:

Voordelen

Door beter assetmanagement krijgt de eigenaar ‘grip’ op zijn infrastructuur. Het wordt voorspelbaar wat wanneer moet worden gedaan, waardoor de budgetbehoefte op lange termijn goed is te becijferen en achterstallig onderhoud kan worden vermeden. De kosten over de hele levensduur dalen en onprettige verassingen worden zo veel mogelijk voorkomen. De waarde van de assets staat voorop, waardoor we wegkomen van het beeld dat beheer en onderhoud een vervelende kostenpost is, waarop nog wel kan worden bezuinigd.

Ons werk

Probabilistiek

Probabilistiek is een methodiek voor het rekenen aan en met onzekerheden. Voor TNO is dit een kernexpertise, die ze gebruikt voor verschillende veiligheidsvraagstukken. Zo zetten we probabilistiek bijvoorbeeld... Lees verder
Ons werk

Assetmanagement

Nederland beschikt over een omvangrijke infrastructuur. Deze infrastructuur is een belangrijke 'asset' (bezit) voor onze economie, met een waarde van 350 miljard euro. Jaarlijks geven we ongeveer 6 miljard... Lees verder
Contact

Ir. Arie Bleijenberg

  • infrastructuur
  • asset management
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.