Ons werk

Monitoring spoor

Met de ontwikkeling en realisatie van systemen voor het monitoren van de railinfrastructuur heeft TNO jarenlange ervaring. Daarbij leveren we de meetinstrumenten op de treinen en de software waarmee de verkregen gegevens gebruikersvriendelijk zijn te verwerken. Ook ontwikkelde TNO het meetsysteem waarmee railinfrabeheerders het Nederlandse bovenleidingennet inspecteren.

Van 1990 tot en met 2009 hebben de Nederlandse Spoorwegen het Nederlandse bovenleidingennet gemeten met het door TNO ontwikkelde ATON-systeem. Dit systeem brengt met hoge snelheid de bovenleiding in kaart, waarbij lokale dunne plekken worden gedetecteerd. Ook is een meetsysteem ontwikkeld om de slijtage van de pantograaf van een rijdende trein te meten. Voor het meten van de slijtage van de rails wordt verder gebruikgemaakt van ultrasone railinspectiesystemen. Doordat een nauwkeuriger beeld bestaat van de staat van de bovenleidingen, rails en wissels kan beter worden vastgesteld wanneer reparatie nodig is. Dit zorgt voor minder overlast door reparatie en minder uitval door schade.

Gladheid voorkomen

In de herfst kunnen bladeren op de rails slippende treinen veroorzaken. Bij zo'n slip blokkeren de wielen, die beschadigd kunnen raken en zo uitvallende treinen veroorzaken. Vandaar dat ProRail in samenwerking met NS Reizigers op de trajecten die het meeste te lijden hebben van gladheid een gel gebruikt die doorslippen voorkomt. Acht reizigerstreinen en twee speciale wagons zijn uitgerust met een pomp, die deze stroef makende gel, Sandite genaamd, aanbrengt. Dit vraagt de nodige zorgvuldigheid, omdat de gel niet in de wissels mag komen. TNO realiseerde een systeem waarmee gebruikers op afstand de gelpompen kunnen monitoren en aansturen.

Slijtage stroomafnemers

Omdat defecte stroomafnemers van treinen de bovenleiding kunnen stuktrekken voerde TNO voor NedTrain een pilot uit waarbij een lasersysteem met pantograafinspectie de slijtage van de stroomafnemers in beeld bracht. Zo kunnen treinen uit dienst worden genomen, nog voordat de afnemers de bovenleiding vernielen en zo vertragingen veroorzaken.

Ons werk

Innovatieve oplossingen voor de spoorsector

TNO helpt bedrijven en overheden met  het ontwikkelen van innovatieve oplossingen met als doel de kwaliteit en beschikbaar van de infrastructuur (e.g. rails, bovenleiding en spoorbruggen) te verbeteren. ... Lees verder

Hendrik van Meerveld MSc

Contact

Hendrik van Meerveld MSc

  • Procurement
  • Aanbesteden
  • Public Procurement of Innovation
  • Forward Commitment Procurement
  • FCP
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.