Ons werk

Spoor ontwikkelt strategie voor circulaire economie

Spoorbeheerder ProRail werkt samen met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, bouwconcern BAM, leverancier voestalpine Railpro en onderhoudsaannemer ASSET Rail aan de invulling van een circulair spoor. “De industrie kampt met een schaarste aan grondstoffen. Veel grondstoffen zijn kostbaar en komen uit landen waarvan bedrijven niet altijd afhankelijk willen zijn.

Bovendien heeft de winning vaak impact op het milieu”, legt Ton Bastein van TNO uit. “In de circulaire economie gaat het erom dat bedrijven producten innoveren en tegelijk kosten reduceren. Zorg dat je het verschil maakt; dat je de goede dingen doet.” TNO ontwikkelde een aanpak om bedrijven te voorzien van kennis en informatie bij het maken van een circulaire bedrijfsstrategie.
Voorheen vonden initiatieven vooral bottom-up plaats. De nieuwe aanpak van TNO maakt het mogelijk om top-down op zoek te gaan naar mogelijkheden voor circulaire producten. Bastein: “Wij begrijpen de technologie en de producten. Vanuit onze expertise weten we hoe economische veranderingen kunnen worden ingeschat en het milieu wordt beïnvloed. Op dat gebied stellen we kennis beschikbaar – of het nu gaat om biobased bouwmaterialen, recycling van asfalt of het onderhoud aan spoorbruggen met bijvoorbeeld de inzet van sensoren. En dat doen we vanuit een praktische aanpak.” Suzanne de Vos-Effting: “We gaan om de tafel met de ontwerpers en deskundigen van bedrijven om hun product of proces te verbeteren. Ze krijgen direct feedback, de ene keer voor wat betreft een milieuaspect, de andere keer rond een economisch belang.”

De moeite waard

De discussies leiden niet per se tot hergebruik van materialen als grondstof. De Vos-Effting: “Het is net zo goed een optie om onderdelen van een product opnieuw te gebruiken of een product slimmer te bouwen zodat het langer meegaat. Zolang je maar minder materiaal nodig hebt om hetzelfde economische of milieuvoordeel te behalen. Bij de aanpak die we nu met ProRail ontwikkelen, zijn we gestart bij spoorstaven. Maar de bouwsector, de watersector, de afvalsector en andere sectoren kunnen de systematiek evengoed toepassen. Het is de moeite waard: in het rapport ‘Kansen voor de circulaire economie in Nederland’ berekenden we hoe alle initiatieven rond circulaire economie bij elkaar opgeteld kunnen leiden tot 54.000 extra banen en een economische groei van 7,3 miljard euro. Bedrijven die met de ketenstrategie aan de slag willen, roep ik van harte op contact met TNO op te nemen.”

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.