Innovatie in de bouw door kennisdeling en advisering

In de bouw ontstaan doorlopend innovatieve ideeën. Door kennisontwikkeling en advisering helpt TNO bouwbedrijven, toeleveranciers en architecten van die ideeën concrete bouwinnovaties te maken.

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Wouter Moorlag

Contact opnemen

Constructieve veiligheid

De constructieve veiligheid van gebouwen komt helaas regelmatig in het geding. TNO voert schadeonderzoek uit bij calamiteiten en ontwikkelt daarnaast normen, ontwerpregels, monitoringsystemen en oplossingen voor problemen. Belangrijk thema is de aardbevingsproblematiek in Groningen.

TNO werkt ook aan:

  • funderingsschade
  • normering voor trillingen
  • risico-gebaseerde brandveiligheid
  • en treedt als expert op bij calamiteiten.

INNOVATIES CIRCULAIRE BOUWMATERIALEN

TNO heeft brede kennis over milieueffecten van bouwmaterialen. Wij werken aan het verhogen van de circulariteit van bouwmaterialen. De focus ligt op verduurzamen van beton, maar we ontwikkelen ook circulaire innovaties voor baksteen, gips en hout. Voorbeelden van innovaties in de bouw zijn de ontwikkeling van koudgebakken baksteen en hergebruik van houten deuren.

Bij materiaalonderzoek heeft TNO specifiek aandacht voor monumenten. Met name voor degradatie en reparatie van natuursteen en mortels en metselwerk.

BIM: INFORMATISERING EN INDUSTRIALISATIE

Het Bouw Informatie Model (BIM) is een intelligent platform dat inzicht biedt voor het sneller, economischer en duurzamer creëren en beheren van bouwprojecten. Alle gegevens tijdens de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoud fase worden opgenomen in digitale modellen, waarmee alle bouwpartners samenwerken. TNO ondersteunt de bouw bij verdere digitalisering en industrialisatie door ontwikkeling van nieuwe generatie BIM-technologie.

INNOVATIES ZORGBOUW: ONTWERPEN EN VEILIG INRICHTEN

Keuzes bij het ontwerpen en inrichten van een zorggebouw, hebben langdurige gevolgen. Gevolgen die zich uiten op het gebied van veiligheid, financiën, patiënt- en medewerkerstevredenheid en voor het leveren van efficiënte zorg. TNO helpt met keuzes bij het ontwerpen en veilig inrichten van zorggebouwen.

Roadmap

Buildings & Infrastructure

Wij maken dagelijks als vanzelfsprekend gebruik van infrastructuur en gebouwen, die door de bouw- en technieksector zijn gerealiseerd. De bouw levert een cruciale bijdrage aan onze samenleving. De kwaliteit... Lees verder
Nieuws

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt

19 januari 2021
Het gebruik van hout in de bouw pakt aanmerkelijk gunstiger uit voor het klimaat dan op basis van de huidige MPG-systematiek wordt aangenomen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO naar het... Lees verder
Nieuws

Jaaroverzicht 2020: TNO in de media

24 december 2020
Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. Dat doen we niet alleen, maar samen met bedrijven, overheden en tal van organisaties. Lees verder
Nieuws

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

18 november 2020
De bouw- en infrasector wordt geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Naast een grote vervangings- en renovatieopgave van bestaande civiele infrastructuur moet er circulair en energieneutraal... Lees verder

Buildings & Infrastructure
Contact

Wouter Moorlag

  • Market Buildings
  • Infrast & Maritime

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.