Smart megastructures

Efficiëntie en veiligheid op zee. Daarvoor maakt TNO zich sterk met onderzoek naar fundaties, alternatieve brandstoffen, verbindingen en ship dynamics. Met name door sensor- en communicatietechnologie dragen we bij aan een betere ondersteuning vanaf de kust, zodat bemanningen optimaal baat hebben bij de nieuwste innovaties.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het onderzoek van TNO naar veilige schepen? Neem contact op met Haico van der Heijden.

Contact

“Het continu monitoren van systemen wordt steeds belangrijker”, zegt Haico van der Heijden van TNO. “Liefst willen bedrijven op elk moment weten wat de status van een systeem is. Ten eerste omdat de inspectiekosten toenemen. Ten tweede omdat we door de verdergaande optimalisatie steeds dichter bij de faalgrenzen komen. Om data goed te analyseren en tijdig te kunnen ingrijpen, moeten we materialen en grote constructies dus slimmer maken.”

Berekeningen en aannames van vroeger

Een voorbeeld van de inzet van TNO is het onderzoek naar grote constructies. Van der Heijden: “Bouwwerken zoals windturbines en olie- en gasplatforms worden zo groot en zwaar, dat de berekeningen en aannames van vroeger niet per definitie meer opgaan. Hetzelfde geldt voor alternatieve brandstoffen zoals lng en waterstof. De opslag- en overslagtechnieken die in de loop der jaren zijn ontwikkeld voor bunkerschepen kun je niet zomaar overnemen op een vissersschip.”

Volgende vergroting mogelijk maken

Ook bij verbindingen komen door de opschaling nieuwe technische uitdagingen kijken. “Waarom gaan, ondanks alle berekeningen en al het onderzoek, toch nog verbindingen stuk? Welke verbinding hebben we nodig om de volgende vergroting mogelijk te maken? Dat zijn we samen met de industrie aan het berekenen. Die kennis passen we ook toe op de schepen zelf. Denk aan slamming, wanneer een schip hard in een golf duikt, of whipping, wanneer het schip vervolgens langdurig blijft trillen.”

Als Nederland vooroplopen

“Hoe verder we in Nederland voorop blijven lopen, hoe beter het is voor het voortbestaan van de maritieme industrie”, legt Van der Heijden uit. “Dus wat de uitdaging ook is, we kijken of we het mogelijk kunnen maken. Oplossingen ontwikkelen we altijd samen met de markt. Daarbij maken we gebruik van de nieuwste technologieën, van artificial intelligence tot machine learning. Daarmee hebben we ook in andere clusters van TNO ervaring, zoals automotive, bouw, defensie en logistiek.”

Meer informatie

- Bekijk het korte filmpje te zien op de pagina van Lloyd's Register Foundation: "Safe seaweed to feed the planet"

Nieuws

TU Delft en TNO starten Dutch Ocean Technology Centre (DOTC)

06 juni 2019
Op donderdag 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC). Gedreven door de energietransitie in de maritieme en offshore sector bundelt dit centrum menskracht, kennis en infrastructuur... Lees verder
Nieuws

Toepassing van autonome systemen in de maritieme en offshore sector

05 maart 2019
TNO, TU Delft, NLDA en MKC brengen de kansen en uitdagingen voor autonome systemen in de Nederlandse maritieme en offshore industrie in kaart. Lees verder

Maritime & Offshore
Contact

Haico van der Heijden

  • Maritiem
  • offshore

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.