Ons werk

Fundaties

Hoe bouw je een fundatie op zee, zoals een windturbine of een olie- en gasplatform? Zeker nu offshore windturbines steeds groter worden, vraagt dat om actuele kennis van geluid bij het heien, bescherming tegen corrosie en toepassing van lichtere materialen. Met testopstellingen en simulaties helpt TNO de industrie om grenzen te verleggen.

Meer weten of bijdragen?

Wilt u meer weten over het onderzoek van TNO naar fundaties of ziet u mogelijkheden om eraan bij te dragen? Neem contact op met Haico van der Heijden.

Neem contact op

“We kunnen veel technische problemen oplossen, maar dat moet wel op een economisch verantwoorde manier gebeuren”, vertelt Haico van der Heijden van TNO. “Ons land loopt daar behoorlijk mee voorop. Nergens ter wereld wordt een windpark gerealiseerd, zonder dat er een Nederlandse partij aan te pas komt. Omdat het zo’n grote industrie is, zorgen wij als TNO dat we daar goed bij aangesloten blijven en begrijpen wat er allemaal speelt.”

Corrosie en levensduur bepaald met AI

Op dit moment gebeurt het inspecteren op corrosie door duikers. “De vraag is echter wat die duiker moet beoordelen. Door de begroeiing zien ze weinig en wanneer is het echt kritisch? Het is onmogelijk om alle 100+ windturbines van een windpark e inspecteren, maar een windpark telt al snel honderd molens. Dat is onvoldoende praktisch en rendabel. Daarom onderzoeken we met nieuwe sensoren en meettechnieken hoe we dat slimmer kunnen doen.” Een van die niewe technieken is AI, door het slim analyseren van de data die toch al beschikbaar zijn kunnen we het gedrag van de constructie op andere plekken zo nauwkeurig berekenen dat op die plek geen extra sensoren nodig zijn.

Computersimulaties en testopstellingen

Bij het onderzoek combineert TNO computersimulaties met levensechte testopstellingen. “Testen kost veel tijd en is kostbaar, dus het is belangrijk om simulaties te doen”, vervolgt Van der Heijden. “Maar je zult toch met regelmaat moeten kijken of de berekeningen kloppen. Dat geldt zeker voor nieuwere materialen, zoals composieten. Een composiet gedraagt zich wezenlijk anders dan staal, dus dat nemen we in onze modelleringen voor de industrie vanzelfsprekend mee.”

Contact

Haico van der Heijden

  • Maritiem
  • offshore

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.