Ons werk

Verbindingen in offshore constructies

Waar offshore constructies zoals windturbines steeds groter en zwaarder worden, ontstaan nieuwe uitdagingen voor de verbindingen. Zo blijken aannames die in het verleden zijn gedaan niet altijd meer op te gaan. TNO onderzoekt samen met de industrie wat er nodig is om volgende vergrotingen veilig mogelijk te maken.

“Alles wordt steeds groter en zwaarder”, zegt Haico van der Heijden van TNO. “Zeker voor verbindingen is dat relevant. Neem een simpele boutverbinding. Die bestaat al zo’n 200 jaar, dus dat lijkt niet spannend. Maar zodra je gaat opschalen kom je erachter dat je tegen de limieten aanloopt van wat er in het verleden is getest en uitgedacht. Een bout van 36 mm doorsnede is al een flinke jongen. Maar een windturbine zit vast met een dubbel zo grote M72.”

Geschikt voor schaalvergroting

Omdat aannames niet meer kloppen, bestaat de kans dat verbindingen van staal op staal of bijvoorbeeld van staal op composiet kapotgaan. “Daarom onderzoeken we welke verbindingen het meest geschikt zijn voor schaalvergroting”, vervolgt van der Heijden. “Om te beginnen analyseren we in laboratoriumomgeving welke parameters wel of juist niet van invloed zijn. Dat doen we in nauwe samenwerking met de industrie, om te horen waar zij tegenaanlopen en wat ze verder ervaren.”

Optische en akoestische sensoren

Nog een bijzondere expertise van TNO is het ontwikkelen van sensoren die de status van verbindingen monitoren, zoals een optische sensor die geïntegreerd is in het blad van een windturbine. “Nu gaan sensoren twee à drie jaar mee, maar we zetten ons in voor optische, akoestische en andere sensoren met een levensduur van twintig jaar. Zeker met de opkomst van digital twin, waarbij we constructies en verbindingen ook virtueel monitoren, is dat gewenst.”

De werkelijkheid nabootsen

“Zelfs een M72 kunnen we echt wel kapottrekken of -trillen”, legt Van der Heijden uit. “Dat is een kwestie van geweld gebruiken. Maar in plaats van doelbewust iets kapot te maken, bootsen we de werkelijkheid na, zodat we inzicht krijgen in het gedrag van een verbinding. De ene keer doen we dat met sensoren of verbindingen die we zelf ontwikkelden, de andere keer testen en kwantificeren we de toepassing van een bedrijf. Zo is elk onderzoek weer een interessante nieuwe uitdaging.”

Meer weten of bijdragen?

Wilt u meer weten over het onderzoek van TNO naar verbindingen of ziet u mogelijkheden om eraan bij te dragen? Neem contact op met Haico van der Heijden.

Neem contact op

Contact

Haico van der Heijden

  • Maritiem
  • offshore

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.