Veilige scheeps- en offshore constructies

Binnen de zeevaart is meer behoefte aan kleine, efficiënte bemanningen. Gekwalificeerde bemanningsleden worden steeds schaarser, waardoor rederijen steeds meer behoefte hebben aan oplossingen voor meer veiligheid en efficiëntie op zee. TNO innovaties op het gebied van sensor- en communicatietechnologie verbeteren de ondersteuning vanaf de kust, zodat op zee kleinere, efficiëntere bemanningen nodig zijn.

Met de slimme sensortechnologie van TNO kan een ondersteuningsteam vanaf de kust effectief controleren en beoordelen welk onderhoud een schip nodig heeft. Het onderhoudssysteem gaat hierbij uit van de toestand van het schip in plaats van de tijd, wat effectiever en efficiënter is. De beoordeling, de levering van onderdelen en de inzet van expertise worden toegewezen aan een ondersteuningsteam op het vasteland, waardoor rederijen hun bemanning op zee effectiever en evenwichtiger kunnen inzetten. Dankzij de technologie van TNO kan het aantal onderhoudsmedewerkers aan boord gereduceerd worden, zodat de bemanning zo effectief en efficiënt mogelijk functioneert. TNO heeft voor een aantal grote rederijen kritieke problemen met de personele bezetting opgelost. Doordat het aantal onderhoudsfuncties aan boord wordt verkleind, kunnen bedrijven hun bemanning toewijzen aan belangrijkere functies, zoals navigatie en besturing.

Focus op de toekomst

TNO blijft ook in de toekomst werken aan steeds gevoeligere sensortechnologie voor predictieve functionaliteit. Met dergelijke technologie is het bijvoorbeeld mogelijk om te voorspellen dat er binnen 100 uur onderhoud nodig zal zijn. De bemanning op zee kan dan het onderhoud of de levering van een onderdeel inplannen bij hun normale havenbezoek, of hun snelheid en route aanpassen zodat het onderhoud op een later tijdstip kan worden uitgevoerd. Deze predictieve technologie wordt door het ondersteuningsteam vanaf de kust nauwkeurig gemonitord en biedt daarmee meer veiligheid en efficiëntie. Met elke innovatie van TNO worden schepen een stukje slimmer en kunnen zij steeds meer door ondersteuningsteams op het vasteland worden onderhouden, gemonitord en geoptimaliseerd, zodat er minder investeringen en personeel op zee nodig zijn. Naast meer veiligheid en efficiëntie betekenen deze innovaties ook voordeel voor de bemanning, die minder tijd op zee doorbrengt en meer op het vasteland.

Ongeëvenaarde expertise

TNO werkt elke dag aan efficiëntere, effectievere schepen. Dankzij onze jarenlange ervaring in de maritieme sector en de offshore industrie, in combinatie met onze kennis en innovaties met betrekking tot andere sectoren, speelt TNO een toonaangevende rol bij de ontwikkeling van slimmere schepen. TNO richt zich op actuele behoeften binnen de industrie – van aanvaringspreventie en kostenverlaging tot problemen met de personele bezetting – en kijkt tegelijkertijd naar de mogelijkheden van de toekomst. Dankzij onze sensor- en communicatietechnologie is het mogelijk om bemanningen kleiner en efficiënter te houden. TNO levert strategieën en technologie voor de monitoring van apparatuur, het beheer van middelen en de ondersteuning van bemanningen, met het oog op veiligheid, kostenefficiëntie en kosteneffectiviteit. Samen met leveranciers van apparatuur en rederijen werkt TNO aan slimmere schepen, die veiliger en efficiënter werken dan ooit.

Nieuws

TU Delft en TNO starten Dutch Ocean Technology Centre (DOTC)

06 juni 2019
Op donderdag 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC). Gedreven door de energietransitie in de maritieme en offshore sector bundelt dit centrum menskracht, kennis en infrastructuur... Lees verder
Nieuws

Toepassing van autonome systemen in de maritieme en offshore sector

05 maart 2019
TNO, TU Delft, NLDA en MKC brengen de kansen en uitdagingen voor autonome systemen in de Nederlandse maritieme en offshore industrie in kaart. Lees verder

Maritime & Offshore

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.