Ons werk

Bescherming tegen explosies en brand

TNO ontwikkelt brand- en explosiebestendige constructies waar wereldwijd belangstelling voor is, zowel militair als civiel. Fregatten van de Marine, koopvaardijschepen, tankers en offshore-boorplatforms kunnen van buitenaf worden bedreigd door mijnen, granaten, rpg's of raketten. Ongelukken kunnen explosies en brand veroorzaken.

TNO werkt al decennialang aan producten die mensenlevens redden en de kans op schade aan schepen of platforms verkleinen. De trend is hier samen te vatten in twee woorden: integraal ontwerp. Het gaat om de samenhang van constructies, systemen en menselijk handelen. Wanneer al tijdens het voorontwerp aandacht wordt besteed aan maatregelen om het overlevingsvermogen van een schip te vergroten, dan kunnen die dikwijls zonder veel extra kosten en gewicht worden toegepast. Maatregelen kunnen uiteenlopen van redundantie van vitale onderdelen van de energievoorziening, het inbouwen van explosiebestendige wanden en deuren, het verbeteren van de organisatie, ballistische bescherming van essentiële ruimten op het schip en versterkte scheepshuidconstructies en innovatieve blusmiddelen.

innovatieve oplossingen voor blastwanden

TNO behoort met deze expertise tot de wereldtop en wordt daarom door veel buitenlandse partijen geraadpleegd. Daaraan ligt vaak samenwerking met Nederlandse bedrijven ten grondslag, zoals Damen Schelde, Bluewater, SBM en Van Dam, waarmee TNO innovatieve oplossingen ontwerpt voor blast en brandbestendige constructies. Tevens is een nieuwe generatie blastwanden ontwikkeld, die kunnen zeer hogere druk weerstaan, zijn licht van gewicht en relatief goedkoop. TNO levert het wetenschappelijk onderzoek, bedenkt nieuwe typen verbindingen en combinaties van materialen, doet labtesten. De bedrijven gebruiken de onderzoeksresultaten om deze in nieuwe producten om te zetten.

Contact
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.