Ons werk

Fundaties

Hoe bouw je een fundatie op zee, zoals een windturbine of een olie- en gasplatform? Zeker nu offshore windturbines steeds groter worden, vraagt dat om actuele kennis van geluid bij het heien, bescherming tegen corrosie en toepassing van lichtere materialen. Met testopstellingen en simulaties helpt TNO de industrie om grenzen te verleggen.

“We kunnen veel technische problemen oplossen, maar dat moet wel op een economisch verantwoorde manier gebeuren”, vertelt Haico van der Heijden van TNO. “Ons land loopt daar behoorlijk mee voorop. Nergens ter wereld wordt een windpark gerealiseerd, zonder dat er een Nederlandse partij aan te pas komt. Omdat het zo’n grote industrie is, zorgen wij als TNO dat we daar goed bij aangesloten blijven en begrijpen wat er allemaal speelt.”

Onderwatergeluid meten

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het installeren van fundaties is geluid. Van der Heijden: “We hebben al decennialange ervaring met het meten van onderwatergeluid, met name voor de verdediging van marineschepen en ter bescherming van zeezoogdieren. De opgedane kennis gebruiken we nu om fundaties geluidsvriendelijker neer te zetten. Dat hangt wel weer samen met een volgende uitdaging: wat betekent de toenemende omvang van fundaties voor corrosie?”

Duikers

Op dit moment gebeurt het inspecteren op corrosie door duikers. “De vraag is echter wat die duiker moet beoordelen. Alles is begroeid, dus hij ziet sowieso weinig. En wanneer is het echt kritisch? Bovendien kan een duiker wel een platform voor de olie- en gasindustrie inspecteren, maar een windpark telt al snel honderd molens. Dat is onvoldoende praktisch en rendabel. Daarom onderzoeken we met nieuwe sensoren en meettechnieken hoe we dat slimmer kunnen doen.”

Computersimulaties en testopstellingen

Bij het onderzoek combineert TNO computersimulaties met levensechte testopstellingen. “Testen kost veel tijd en is kostbaar, dus het is belangrijk om simulaties te doen”, vervolgt Van der Heijden. “Maar je zult toch met regelmaat moeten kijken of de berekeningen kloppen. Dat geldt zeker voor nieuwere materialen, zoals composieten. Een composiet gedraagt zich wezenlijk anders dan staal, dus dat nemen we in onze modelleringen voor de industrie vanzelfsprekend mee.”

Meer weten of bijdragen?

Wilt u meer weten over het onderzoek van TNO naar fundaties of ziet u mogelijkheden om eraan bij te dragen? Neem contact op met Haico van der Heijden.

Neem contact op

Contact

Haico van der Heijden

  • Maritiem
  • offshore
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.