Hoe meer licht, hoe beter de groei van gewassen. Anders gezegd: hoe minder licht een kasconstructie onderschept, hoe minder kunstlicht er nodig is en hoe milieuvriendelijker de kas. TNO ontwikkelt modellen die berekenen hoeveel licht een constructie tegenhoudt. Dat stelt kassenbouwers in staat om een kasontwerp te maken dat de energielasten van de teler flink verlaagt.

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Egon Jansen

Contact opnemen

De lichttransmissie, de hoeveelheid licht die een kasconstructie doorlaat, is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van een kas. Een hoge lichttransmissie betekent dat de teler met dezelfde hoeveelheid energie een grotere oogst kan verkrijgen. Ontwerpers en bouwers willen daarom, net als de teler, al in de ontwerpfase beschikken over exacte berekeningen op dat gebied.

Een kas met voldoende lichttransmissie kan bovendien in aanmerking komen voor een Groen Label Kas (GLK) certificaat en daarmee voor een aantrekkelijke subsidie. De toekenning van het certificaat past in de doelstellingen van de Nederlandse glastuinbouwsector als geheel, die streeft naar vergroting van de duurzaamheid.

Eenvoudige berekening

TNO ontwikkelde de IDT-methode, software die de lichttransmissie op een eenvoudige manier berekent. Bouwers kunnen de profielen van de constructie in de database invoeren en het programma berekent vervolgens de lichtonderscheppingsfactor. De gegevens daarover zijn bruikbaar bij het aanvragen van het GLK certificaat.

Naast de IDT-methode ontwikkelde TNO ook meer complexe modellen waarmee in combinatie met al bestaande tracing-software nieuwe situaties kunnen worden doorgerekend. Bij ray tracing wordt een groot aantal individuele lichtstralen gevolgd, die bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn van breking of reflectie. Zo is onder andere de invloed van een afwijkend schermpakket te berekenen.

Een ander voorbeeld is een rekentool, die tegelijkertijd zowel de lichtdoorlaat als de elektrische opbrengst van PV panelen in een kasdek berekent. Ontwerpers en bouwers van kassen die bezig zijn met een productontwikkeling en willen weten wat de invloed daarvan is op het licht in de kas, kunnen gebruik maken van TNO modellen. Een eenvoudig telefoontje of mailtje volstaat om het contact met TNO te leggen.

Kennis

Glastuinbouw: verduurzamen met datagedreven bedrijfsvoering

De glastuinbouw is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. De glazen tuinbouwkas met zijn technische installaties is een belangrijk exportproduct geworden. Nederlandse toeleveranciers exporteren... Lees verder

Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw