Innovatie in de bouw door kennisdeling en advisering

In de bouw ontstaan doorlopend innovatieve ideeën. Door kennisontwikkeling en advisering helpt TNO bouwbedrijven, toeleveranciers en architecten van die ideeën concrete bouwinnovaties te maken.

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Wouter Moorlag

Contact opnemen

Constructieve veiligheid

De constructieve veiligheid van gebouwen komt helaas regelmatig in het geding. TNO voert schadeonderzoek uit bij calamiteiten en ontwikkelt daarnaast normen, ontwerpregels, monitoringsystemen en oplossingen voor problemen. Belangrijk thema is de aardbevingsproblematiek in Groningen.

TNO werkt ook aan:

  • funderingsschade
  • normering voor trillingen
  • risico-gebaseerde brandveiligheid
  • en treedt als expert op bij calamiteiten.

INNOVATIES CIRCULAIRE BOUWMATERIALEN

TNO heeft brede kennis over milieueffecten van bouwmaterialen. Wij werken aan het verhogen van de circulariteit van bouwmaterialen. De focus ligt op verduurzamen van beton, maar we ontwikkelen ook circulaire innovaties voor baksteen, gips en hout. Voorbeelden van innovaties in de bouw zijn de ontwikkeling van koudgebakken baksteen en hergebruik van houten deuren.

Bij materiaalonderzoek heeft TNO specifiek aandacht voor monumenten. Met name voor degradatie en reparatie van natuursteen en mortels en metselwerk.

BIM: INFORMATISERING EN INDUSTRIALISATIE

Het Bouw Informatie Model (BIM) is een intelligent platform dat inzicht biedt voor het sneller, economischer en duurzamer creëren en beheren van bouwprojecten. Alle gegevens tijdens de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoud fase worden opgenomen in digitale modellen, waarmee alle bouwpartners samenwerken. TNO ondersteunt de bouw bij verdere digitalisering en industrialisatie door ontwikkeling van nieuwe generatie BIM-technologie.

INNOVATIES ZORGBOUW: ONTWERPEN EN VEILIG INRICHTEN

Keuzes bij het ontwerpen en inrichten van een zorggebouw, hebben langdurige gevolgen. Gevolgen die zich uiten op het gebied van veiligheid, financiën, patiënt- en medewerkerstevredenheid en voor het leveren van efficiënte zorg. TNO helpt met keuzes bij het ontwerpen en veilig inrichten van zorggebouwen.

Ons werk

In de versnelling voor een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050

Nederland staat voor een grote uitdaging. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal moet zijn. De komende 29 jaar moeten daarom zeven miljoen huizen en één miljoen... Lees verder
Roadmap

Veilige en Duurzame Leefomgeving

Wij maken dagelijks als vanzelfsprekend gebruik van infrastructuur en gebouwen, die door de bouw- en technieksector zijn gerealiseerd. De bouw levert een cruciale bijdrage aan onze samenleving. De kwaliteit... Lees verder
Nieuws

Hoge gebouwen vangen veel wind; monitorprogramma HiViBE van start

15 juni 2021
Gebouwen worden steeds hoger, slanker, lichter en duurzamer gebouwd en worden daarmee gevoeliger voor beweging door de wind. De huidige rekenmethoden blijken geen goede voorspelling te geven van het werkelijke... Lees verder

Veilige en Duurzame Leefomgeving
Contact

Wouter Moorlag

  • Market Buildings
  • Infrast & Maritime