Hoe bouw je een fundatie op zee, zoals een windturbine of een olie- en gasplatform? Zeker nu offshore windturbines steeds groter worden, vraagt dat om actuele kennis van geluid bij het heien, bescherming tegen corrosie en toepassing van lichtere materialen. Met testopstellingen en simulaties helpt TNO de industrie om grenzen te verleggen.

Meer weten of bijdragen?

Meer weten over het onderzoek van TNO naar fundaties of zie je mogelijkheden om eraan bij te dragen? Neem contact op met Martijn van Roermund

Contact opnemen

We kunnen veel technische problemen oplossen, maar dat moet wel op een economisch verantwoorde manier gebeuren. Ons land loopt daar behoorlijk mee voorop. Nergens ter wereld wordt een windpark gerealiseerd, zonder dat er een Nederlandse partij aan te pas komt. Omdat het zo’n grote industrie is, zorgen wij als TNO dat we daar goed bij aangesloten blijven en begrijpen wat er allemaal speelt.

Corrosie en levensduur bepaald met AI

Op dit moment gebeurt het inspecteren op corrosie door duikers. De vraag is echter wat die duiker moet beoordelen. Door de begroeiing zien ze weinig en wanneer is het echt kritisch? Het is onmogelijk om alle 100+ windturbines van een windpark te inspecteren, maar een windpark telt al snel honderd molens. Dat is onvoldoende praktisch en rendabel.

Daarom onderzoeken we met nieuwe sensoren en meettechnieken hoe we dat slimmer kunnen doen. Een van die niewe technieken is AI, door het slim analyseren van de data die toch al beschikbaar zijn kunnen we het gedrag van de constructie op andere plekken zo nauwkeurig berekenen dat op die plek geen extra sensoren nodig zijn.

Computersimulaties en testopstellingen

Bij het onderzoek combineert TNO computersimulaties met levensechte testopstellingen. Testen kost veel tijd en is kostbaar, dus het is belangrijk om simulaties te doen. Maar je zult toch met regelmaat moeten kijken of de berekeningen kloppen. Dat geldt zeker voor nieuwere materialen, zoals composieten. Een composiet gedraagt zich wezenlijk anders dan staal, dus dat nemen we in onze modelleringen voor de industrie vanzelfsprekend mee.

Kennis

Smart megastructures - Efficiëntie en veiligheid op zee

Efficiëntie en veiligheid op zee. Daarvoor maakt TNO zich sterk met onderzoek naar fundaties, alternatieve brandstoffen, verbindingen en ship dynamics. Met name door sensor- en communicatietechnologie... Lees verder

Contact

Ir. Martijn van Roermund

  • Maritime Structures
  • Safety alternative fuels
  • Offshore wind
  • Structural Dynamics
  • Structural Reliability