Ons werk

Urban mining: terugwinning van kritische materialen uit elektronica afval

Door toenemend gebruik van elektronica, zoals consumenten producten en duurzame technologieën, neemt de vraag naar kritische metalen zoals indium en gallium toe. TNO ontwikkelt technologische oplossingen om indium en gallium terug te winnen uit Waste of Electrical and Electronic Equipment (WEEE), zogenoemde ‘urban mining’. TNO biedt zo mogelijkheden voor een gesloten materiaalkringloop in de elektronica-industrie waardoor de afhankelijkheid van materialen uit primaire bronnen afneemt.

Indium en/of gallium zijn aanwezig in LCD/LED-televisieschermen en in dunne film (CIGS) fotovoltaïsche panelen. Momenteel worden indium en gallium niet of nauwelijks teruggewonnen uit elektronica afval. Ons onderzoek richt zich op de terugwinning van indium en gallium op basis van hydrometallurgische principes, zoals uitlogen, concentreren, zuiveren en elektrochemische terugwinning. Evaluatie van conventionele en innovatieve technologieën en diens interactie draagt bij aan de ontwikkeling van een optimale processtrategie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het project RECLAIM dat via het zevende kader programma van de Europese Commissie wordt gefinancierd.

Mini Slug flow Pertractie-opstelling

TNO heeft veel ervaring op het gebied van membraantechnologie, hydrometallurgie en elektrochemie. Deze expertise zetten we in om het proces van uitlogen, nanofiltratie, precipitatie, adsorptie, extractie en elektrochemie te evalueren.

Rol TNO

Met de resultaten van deze studies ontwikkelen we processtrategieën, waarbij de focus ligt op een zo laag mogelijk gebruik van chemicaliën en water, om zo te voorzien in een duurzame oplossing. De processen onderwerpen we aan een technisch-economische evaluatie en demonstreren we op locatie door middel van een pilotinstallatie.

Indium teruggewonnen als metaal d.m.v. elektrochemie

TNO heeft al technologie ontwikkeld en gedemonstreerd op basis van vloeibare membranen, zogenoemde Slug flow Pertractie Technologie (SPT) en onderzoekt de toepassing van SPT voor de selectieve terugwinning van indium en gallium. Daarnaast onderzoekt TNO de productie van indium en gallium als puur metaal door middel van elektrochemie.

Voor meer informatie ga naar de RECLAIM EU-project website

RECLAIM
Kennis

Watertechnologie

Veilig en gezond water is niets minder dan een primaire levensbehoefte. Om aan die behoefte te voldoen, is geavanceerde technologie nodig waarbij betrouwbare monitoringsmetingen een steeds belangrijkere... Lees verder

Contact

Ir. Marinke Wijngaard

E-mail

Laat je verder inspireren op TNO Insights over Circulaire Economie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.