Ons werk

Response, early warning en real-time inzicht in effecten van ongevallen met gevaarlijke stoffen

Wat is Response?

Bij een incident met gevaarlijke stoffen heeft Response drie functies:
1. Berekenen van de bronlocatie van het incident, onder meer op basis van sensordata of klachten van omwonenden;
2. Berekenen van de mogelijke effecten van het incident met een gevaarlijke stof voor de omgeving;
3. Selecteren van informatie voor werknemers en omwonenden, waarmee zij zinvol kunnen handelen.

Response gebruikt online actuele meteogegevens, zoals windsnelheid en -richting, om te voorspellen hoe de stof zich in een gebied gaat verspreiden. Het resultaat is een kaart waarop in één oogopslag duidelijk is wat het directe en te verwachten gevolg is van een incident met een gevaarlijke stof. Op basis van dit inzicht kunnen hulpdiensten sneller en beter ingrijpen en burgers adequater informeren. Dat leidt tot minder slachtoffers en minder schade aan objecten of infrastructuur in het rampgebied.

Waarom is Response ontwikkeld?

Goede informatie en snelle besluitvorming zijn cruciaal in de eerste fase van een groot incident, want een incident met gevaarlijke stoffen, zoals een brand, explosie of toxische wolk kan leiden tot doden of gewonden, materiële en financiële schade, politieke en sociale onrust en gezondheidsproblemen. Response is ontwikkeld om zowel brandweer, politie, geneeskundige hulpdiensten als bedrijven goed inzicht te geven in de mogelijke effecten van grote incidenten met gevaarlijke stoffen. Dat betekent snelle besluitvorming, betere interventies, betere communicatie naar omwonenden en minder letsel.

Kortom: het doel van Response is om de schade aan gezondheid, gebouwen en infrastructuur als gevolg van een groot incident tot een minimum te beperken.

Voor wie is Response bedoeld?

Response is bedoeld voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, voor hulpdiensten als brandweer, politie, ambulance, ziekenhuis en voor omgevingsdiensten.

Features:

  • Actuele weerscondities: temperatuur, windsnelheid en -richting
  • Early Warning: signalering van afwijkende omstandigheden met sensoren)
  • Real-time bronlokalisatie en concentraties
  • Scenario's: brand, explosie, toxische wolk
  • Real-time overzicht op kaart
  • Weergave van gevolgen voor de infrastructuur, zoals wegen en zeer kwetsbare gebouwen
  • Informatie voor werknemers en omwonenden, waarmee zij zinvol kunnen handelen.
Ons werk

SeReMo: hulpmiddel voor juiste keuzes bij ongevallen met gevaarlijke stoffen

Self Rescue Model (SeReMo) is een door TNO ontwikkeld softwarepakket om bij ongevallen met gevaarlijke stoffen te berekenen hoe slachtoffers zichzelf het beste kunnen redden. Met SeReMo vergelijkt de... Lees verder
Ons werk

Safety Software EFFECTS nu onderdeel van Gexcon

TNO heeft een overeenkomst gesloten met het Noorse Gexcon AS voor het exclusief op de markt brengen van TNO's Safety Software, bestaande uit de softwarepakketten EFFECTS en RISKCURVES. Hiertoe wordt een... Lees verder
Ons werk

Sensorinformatie realtime interpreteren dient veiligheid en milieu

TNO heeft een systeem ontwikkeld om sensorinformatie over schadelijke stoffen in de lucht realtime terug te rekenen tot de exacte locatie van het incident en de bronsterkte. Door de gemeten data te koppelen... Lees verder
Contact

Johan van Middelaar

E-mail

Laat je verder inspireren op TNO Insights over Circulaire Economie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.