Watertechnologie

Veilig en gezond water is niets minder dan een primaire levensbehoefte. Om aan die behoefte te voldoen, is geavanceerde technologie nodig waarbij betrouwbare monitoringsmetingen een steeds belangrijkere rol spelen. Maar ook duurzaam geproduceerd water staat hoog in het vaandel en de circulaire economie is meesturend in de innovaties van de watertechnologie. De diversiteit aan verontreinigingen en de beoogde kwaliteit van gereinigd water vergen.

TNO als veelvoudige en cross-sectorale enabler in het water-domein

TNO ontwikkelt innovatieve analysemethodiek en sensoren voor toepassing in het waterdomein. Deze nieuwe technologieën hebben een sleutelpositie waarbij technologische ontwikkelingen en opkomende risicostoffen (nanotechnologie en 'emerging compounds') nog onbekende risico’s voor mens en milieu vormen en beleidsuitdagingen met zich meebrengen.

TNO beschikt over een state-of-the-art laboratorium voor wateranalyses welke onder accreditatie ISO/IEC 17025 worden uitgevoerd. TNO ontwikkelt, moderniseert en valideert bemonsterings- en analysemethoden voor complexe watermatrices. Hiernaast worden innovatieve sensoren ontwikkeld voor water in industrie, tuinbouw en steden.

Innovative ontwikkeling van sensoren

TNO ontwikkelt met name sensoren voor de efficiënte detectie van anorganische, opgeloste stoffen in technische opstellingen voor de waterbereiding en waterzuivering en het sluiten van de waterkringloop in de circulaire economie.

De sensoren worden ook in andere sectoren en watermatrices op hun selectiviteit, robuustheid en betrouwbaarheid getest. Hierbij leveren bijvoorbeeld de nutriënten-sensoren cruciale oplossingen voor de agro- en glastuinbouwsector.

Ontwikkeling van moderne analysemethodieken hebben een centrale sleutelpositie in de watertechnologie

Het inzetten van een moderne, sophisticated analyse instrumentarium en het geschikte koppelen van voorbereidingsstappen en bepalingstechnieken zijn uitdagingen waarin TNO sterk is. Analysemethodieken worden ontwikkeld, getest en omvattend gevalideerd. Hierdoor kunnen we antwoorden geven op hedendaagse problemen met kleinste vaste stoffen in water zoals micro- en nanoplastics, anorganisch en organisch nanomateriaal maar ook complexe organische verbindingen zoals 'emerging compounds' (bijvoorbeeld pesticiden of geneesmiddelen).

Expertise

Environmental Modelling, Sensing & Analysis

TNO is een internationaal erkend specialist in o.a. schade-, materiaal-, forensisch- en milieuonderzoek. Ons onderzoek en expertise onderscheidt zich ten opzichte van routine analyse-onderzoek.  We ontwikkelen... Lees verder
Nieuws

TNO wint prijs voor ontziltingsmethode die zowel zoet water als elektriciteit produceert

14 januari 2015
TNO is deze week uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. TNO ontving de prijs voor de MemPower®-technologie (patent pending) die door... Lees verder

Environment & Sustainability
Contact

Dr. Petra Krystek

E-mail

Laat je verder inspireren op TNO Insights over Circulaire Economie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.