Ons werk

Geavanceerde analytische technieken en methode ontwikkeling

TNO ontwikkelt innovatieve analysemethodieken met multidisciplinaire aanpak voor toepassingen in het waterdomein waarmee antwoorden worden gegeven op hedendaagse problemen met bijvoorbeeld kleinste vaste stoffen in water zoals micro-en nanoplastics, anorganisch en organisch nanomateriaal maar ook complexe organische verbindingen zoals pesticiden, drugs of geneesmiddelen; kortom, opkomende stoffen - “emerging compounds”.

Analysestrategie

TNO ontwikkelt, moderniseert en valideert strategieën van monstername via monstervoorbereiding over analyse tot interpretatie. TNO beschikt over ruime ervaring in het selecteren en koppelen van deze stappen om zo de vragen in de moderne watertechnologie te beantwoorden.

Identificatie van kleinste Polystyreen objecten in oppervlaktewater

De bepaling van opgeloste chemische stoffen in water vraagt geavanceerde analysetechnieken. TNO heeft deze in huis en een ruimte ervaring in de stof-specifieke methodeontwikkeling. TNO is partner in onderzoeksprojecten en dient analytische methodes voor interne en externe opdrachtgevers aan.

Deeltjes in water, zoals microplastics, anorganisch en organisch nanomateriaal, zijn wezenlijk anders dan de bekende opgeloste, chemische stoffen. De analyse van deze deeltjes vergen daardoor extra ontwikkelingen; van monsternametechnieken, koppeling van geschikte voorbereidingsstappen en geavanceerde analysetechnieken.

Interpretatie

Na de analyse van één of vele parameters is de juiste interpretatie van de resultaten van groot belang. Door aanwezigheid van alle expertises onder één dak biedt TNO met haar multidisciplinaire aanpak onmisbare meerwaarde; denk aan het modelleren van betreffende processen, het adviseren rond technische vernieuwingen of de evaluatie m.b.t. mogelijke gezondheidsrisico’s bij het gebruiken van het water en zelfs (indien nodig) het adviseren rond beschermende maatregelen om de volksgezondheid te borgen.

Voorbeelden

Agglomeratie van zilver nano-partikels in slootwater
 • Complexe micro- en nano-verontreinigingen in water: TNO doet onderzoek naar monsternames, ontwikkelt analysemethoden en voert deze uit. Naast samenstellingsanalyses en kwantificatie van chemische elementen en verbindingen (zelfs tot ultra-sporenconcentraties), kan ook de morfologie van kleinste deeltjes worden bepaald.
 • Relevante (gekoppelde) technieken in de strategie van micro- en nano-analyses zijn:
  • Scanning electron microscopy coupled with energy dispersive x-ray (SEM/EDX);
  • Micro Fourier Transform Infrared Microscopy (µFTIR);
  • Thermal Extraction Desorption - Gas Chromatography-Mass Spectrometry (TED GC-MS);
  • Inductively Coupled Plasma - Mass Spectrometry (ICP-MS);
  • Liquid chromatography – Mass Spectrometry (LC-MS).
 • Als enige in Nederland doet TNO analyses van gevaarlijke asbest vezels in water.
Kennis

Gezond, veilig en productief werken

Als Nederland wil blijven concurreren in de wereldwijde economie, zijn er goede arbeidskrachten nodig. Hoe zorgen we ervoor dat mensen gezond, veilig en productief kunnen werken? Hoe bevorderen we duurzame... Lees verder
Ons werk

Innovatie en uitvoering van asbestdetectie in lucht, bodem en water

TNO heeft jarenlange ervaring met het uitvoeren van asbestanalyses in diverse media, inclusief complexe en/of ongewone matrices. Wij beschikken over state-of-the-art laboratoriumfaciliteiten en (SEM)-microscopen,... Lees verder
Contact

Dr. Petra Krystek

E-mail

Laat je verder inspireren op TNO Insights over Circulaire Economie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.