Ons werk

Microplastics en de onbekende risico’s

Microplastics ontstaan door het gebruik en uiteenvallen van kunststof producten. Terwijl de toepassing van plastics nog steeds toeneemt, is er weinig bekend over de risico's van de minuscule deeltjes voor de mens. Door daar onderzoek naar te doen helpt TNO bij het ontwikkelen van beleid.

Wilt u meer weten over het onderzoek van TNO naar microplastics

Neem contact op

In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld worden verkocht zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Deze microplastics worden in de cosmetica-industrie microbeads genoemd. Maar ook in andere producten zoals bijvoorbeeld een fleecetrui, plastic flessen of in een portie mosselen vinden we microbeads.

Microplastics in de lucht

Binnen TNO richten we ons op microplastics in de lucht. Er is nog relatief weinig bekend over de concentratie microplastics in de lucht en het effect daarvan op onze gezondheid.

Daarom onderzoekt TNO microplastics in de lucht. Daarbij maken we gebruik van onze expertise in de verspreiding van fijnstof. Omdat microplastics hetzelfde gedrag vertonen, kunnen we bestaande instrumenten opnieuw gebruiken. Denk aan een meetcampagne rond de blootstelling aan microplastics in de binnen- en buitenlucht, waarin we de concentratieverschillen op verschillende plekken meten.

Microplastics en hun effect op de mens

Ten tweede onderzoeken we samen met universiteiten en het RIVM het effect van de deeltjes op de mens. Kampen we echt met een probleem of verlaat het plastic zonder problemen het lichaam en zijn er mogelijk geen beleidsinstrumenten nodig? Om die vragen te beantwoorden doen we onderzoek naar de biologische opname en effecten. Wat zijn de voornaamste bronnen en welke gezondheidseffecten heeft blootstelling aan microplastics voor de mens, bijvoorbeeld in de longen en de darmen?

Het inzicht in de blootstelling, de samenstelling en de gezondheidseffecten stelt ons in staat om maatregelen te nemen die de blootstelling aan microplastics kunnen verminderen. Daarnaast werken we in andere onderzoeksprogramma’s samen met de industrie om ‘safe by design’ nieuwe plasticmaterialen te ontwikkelen. Tot slot ondersteunen we beleidsmakers in het ontwikkelen van wet- en regelgeving.

Nieuws

Plastic Pact leidt tot meer circulaire plastics

21 februari 2019
Ruim 100 partijen, waaronder TNO, sloten vandaag tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie het Plastic Pact. Doel is om zoveel mogelijk herbruikbare en uitsluitend recycleerbare plastic producten... Lees verder
11oktober

Get to know TNO!

Stieltjesweg, Delft
Op vrijdag 11 oktober 2019 kunnen bachelor-, master- en phd- studenten een unieke blik achter de schermen bij TNO ervaren. Je ontdekt wat TNO te bieden heeft en of je een carrière voor jezelf ziet bij... Lees verder
Contact

Drs. ing. Fred Hartendorf

  • Sensoren
  • Luchtkwaliteit
  • Milieu
  • Gezondheid
E-mail

Laat je verder inspireren op TNO Insights over Circulaire Economie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.