Watertechnologie

Schoon water is niets minder dan een primaire levensbehoefte. Om aan die behoefte te voldoen, is geavanceerde technologie nodig. TNO beschikt daarover en ontwikkelt innovatieve oplossingen voor industrie, glastuinbouw en steden. De focus ligt op methoden voor waterzuivering en waterhergebruik die kosteneffectief zijn en decentraal inzetbaar in de hele waterketen.

Efficiënter watergebruik en terugwinning nutriënten

TNO levert met name systemen voor waterbehandeling in stedelijke en industriële omgevingen en voor de glastuinbouw. Het gaat in de eerste plaats om de ontwikkeling en implementatie van technologieën voor waterbereiding, waterzuivering en het sluiten van de waterkringloop. Met de systemen kun je water en energie efficiënter gebruiken, emissie van toxische en milieuvreemde stoffen verminderen en waardevolle componenten zoals nutriënten of mineralen terugwinnen.

Technologieën voor waterkringloopsplitsing

TNO-technologieën voor waterkringloopsluiting en voor hergebruik van nutriënten zijn onder andere te vinden in:

  • Glastuinbouw; bereiden van goed gietwater voor bioproductie en waterkringloopsluiting door inzet van membraandestillatie, terugwinning nutriënten en verwijdering gewasbeschermingsmiddelen.
  • Industriewater; hergebruik van water met behulp van membraansystemen, verwerking toxische stoffen en brijnopwerking.
  • Drainagewater landbouw; fosfaatverwijdering met elektrocoagulatie.
  • Gebouwde omgeving: Ontwikkeling van een water-autarkisch hotel dat regenwater gebruikt en duurzaam water in ziekenhuizen (legionella en medicijnstoffen uit afvalwater).

Nieuw te ontwikkelen technologieën zijn elektriciteitproductie uit afvalwarmte tijdens membraandestillatie (Mempower ®), het voorkomen van scaling (Prevscale) en bioalarm.

Moderne onderzoeksfaciliteiten, membraandestillatie

Voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën beschikt TNO over moderne onderzoeksfaciliteiten, van laboratoriumopstellingen via pilots tot demo's op locatie. Daarnaast heeft TNO unieke kennis opgebouwd over membraandestillatie en pertractie en over fysieke scheidingsprocessen zoals extractie, adsorptie, kristallisatie, geavanceerde oxidatie en elektrochemische en biochemische behandeling.

Nieuws

TNO wint prijs voor ontziltingsmethode die zowel zoet water als elektriciteit produceert

14 januari 2015
TNO is deze week uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. TNO ontving de prijs voor de MemPower®-technologie (patent pending) die door... Lees verder

Environment & Sustainability

Laat je verder inspireren op TNOTIME over Circulaire Economie

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.