Ons werk

Energie uit water

De procesindustrie gebruikt veel dure energie die opwarming van de aarde kan veroorzaken. Een deel van de energie is nodig voor het (door water) verwarmen of koelen van processen, of het zuiveren van afvalwater. Integratie van energieverbruik en waterzuivering kan de kosten van deze voorzieningen optimaliseren. TNO ontwikkelt hier verschillende oplossingen voor.

Koelwaterverbruik kan worden verminderd door membraanverdampers (Memstill) waarmee het koelproces flexibel kan worden geoptimaliseerd en besmetting van de lucht met legionella wordt voorkomen. Afvalwarmte in water wordt gebruikt als energiebron voor destillatie van water. Deze wijze van waterbehandeling kost weinig energie en levert zeer zuiver water op. Ook is met deze techniek verdere integratie met koelprocessen mogelijk. Uit afvalwater kan energie worden geproduceerd door anaerobe behandeling waarbij biogas vrijkomt. Dit proces kan verder worden geoptimaliseerd door landbouwafval bij te mengen in de rioleringssystemen. Daarnaast wordt energieproductie met elektrochemische technieken bestudeerd met behulp van biobatterijen.

Een andere bron voor elektrische energieproductie werkt met restwarmte en elke waterbron. Deze techniek staat bekend onder de naam Mempower® en is nu in laboratorium ontwikkelingsfase.

Downloads
Nieuws

TNO wint prijs voor ontziltingsmethode die zowel zoet water als elektriciteit produceert

14 januari 2015
TNO is deze week uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. TNO ontving de prijs voor de MemPower®-technologie (patent pending) die door... Lees verder

Laat je verder inspireren op TNOTIME over Circulaire Economie

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.