Ons werk

Vroegtijdige detectie spionage door Cyber Attack Detector

De dreiging van gerichte cyberaanvallen blijft actueel en de maatschappelijke en economische impact van cybercrime is groot. De vraag naar een effectieve bescherming tegen cybercrime wordt ook steeds groter. De aanvalsmethoden van de digitale spion worden geraffineerder. Steeds vaker zijn er berichten over zeer specifieke en gerichte aanvallen.

Samen met FOX-IT ontwikkelde TNO de Cyber Attack Detector waarmee organisaties in hun ICT-netwerk kunnen vaststellen of zij slachtoffer zijn van spionage. TNO bracht kennis in op het gebied vitale ICT-infrastructuren, afwijkingspatronen en correlatie- en visualisatietechnieken. De dreiging van gerichte cyberaanvallen blijft actueel en de maatschappelijke en economische impact van cybercrime is groot. De vraag naar een effectieve bescherming tegen cybercrime wordt ook steeds groter. De aanvalsmethoden van de digitale spion worden geraffineerder. Steeds vaker zijn er berichten over zeer specifieke en gerichte aanvallen. Samen met FOX-IT ontwikkelde TNO de Cyber Attack Detector waarmee organisaties in hun ICT-netwerk kunnen vaststellen of zij slachtoffer zijn van spionage. TNO bracht kennis in op het gebied vitale ICT-infrastructuren, afwijkingspatronen en correlatie- en visualisatietechnieken.

Cyberspionage reduceren?

Vroegtijdige detectie van infiltratie betekent dat spionage of een aanval kan worden voorkomen of gestopt. Om dit mogelijk te maken, zijn in de CAD een aantal indicatoren voor cybercrime op intelligente manier met elkaar gecombineerd. Een cyberspionage aanval volgt in de praktijk namelijk volgens een vast stramien: verleiden, besmetten, verzamelen en exfiltratie. De CAD legt tripwires aan voor iedere stap. Elke kenmerk op zich hoeft geen teken te zijn van een digitale aanval, maar de combinatie van karakteristieke kenmerken kan dit wel zijn. De Cyber Attack Detector is interessant voor organisaties die mogelijk doelwit zijn van spionage omdat zij bijvoorbeeld geheimen beschermen variërend van intellectueel eigendom tot staatsgeheimen. Bijvoorbeeld ministeries, financiële instellingen, de vitale infrastructuur en kennisintensieve bedrijven.

Ons werk

Cyber Security Lab

TNO biedt aan veelbelovende cyber security innovatieprojecten de technische faciliteiten en ruimte in haar Cyber Security Lab. In het Cyber Security Lab werken we aan actuele uitdagingen met aandacht... Lees verder

Contact

Mr. Patrick de Graaf

  • Cyber Operations
  • Hybrid Strategies
E-mail

70 jaar Defensie Onderzoek

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.