Ons werk

JROADS: Simulatie van complexe wapensystemen

JROADS - Joint Research On Air Defence Systems - is een uitgebreide simulatieomgeving waarmee platformen en sensor-, communicatie- en wapensystemen zoals schepen, vliegtuigen, raketten, radars, en de interactie tussen al deze componenten worden gesimuleerd. JROADS wordt al jaren ingezet voor defensievraagstukken, met name op het gebied van luchtverdediging. De toepassingen breiden zich ook uit naar andere defensiedomeinen.

Een kleine greep uit de brede variëteit aan onderwerpen waarop JROADS ondersteuning biedt bij onderzoek:

  • Nieuwe concepten voor samenwerking tussen marineschepen van verschillende landen
  • Herkenning van piratenschepen aan hun vaargedrag
  • De selectie en inzet van de opvolger van de F-16
  • Verdediging van schepen tegen irreguliere dreigingen, zoals zelfmoordaanslagen
  • Selectie van nieuw aan te schaffen radars en wapensystemen
  • Verdediging van steden tegen raketaanvallen

Het onderzoek is erg uiteenlopend, wat mogelijk is door de modulaire manier waarop JROADS is opgezet. Door diverse componenten op elkaar te 'stapelen' en ergens op de wereld neer te zetten, wordt een zogenaamd scenario samengesteld. Zo kunnen schepen worden gebouwd met één of meer radars, raketten en kanons, maar ook vliegtuigen met een piloot en gedrag, of een uitgebreid wapensysteem als PATRIOT of AGBADS.
De onderzoeken zelf kunnen Human-in-the-loop experimenten zijn, maar ook automatische analyses.

Human-in-the-loop experimenten

Human-in-the-loop experimenten worden ondersteund door de componenten binnen JROADS manueel te besturen. Menselijke operators kunnen diverse wapensystemen bedienen, waarbij de dreigingen (zoals van raketten) op monitors worden gevisualiseerd. Ook is het mogelijk om JROADS te koppelen aan daadwerkelijke (wapen-)systemen, zodat een experiment zo realistisch mogelijk wordt.
Deze manier van simuleren is zeer geschikt voor Concept Development & Experimentation, ofwel het testen en verbeteren van nieuwe systemen en werkwijzen. Om inzicht te geven in het verloop van een experiment en analyse te faciliteren, zijn koppelingen met andere softwareproducten voor 3D-weergave en replay beschikbaar. JROADS kan gedistribueerd worden gesimuleerd, en met andere simulaties gekoppeld worden via standaardprotocollen als DIS en HLA.

Automatische analyses

De besturing van componenten kan in JROADS ook automatisch gebeuren. De elementen in het scenario zullen dan volgens voorgeschreven protocollen reageren op basis van events tijdens het doorlopen van het scenario. Verschillende scenario's kunnen automatisch worden geanalyseerd. Deze analysemethode wordt onder anderen toegepast bij onderzoek naar hoe goed een fregat zich kan verdedigen tegen bepaalde dreigingen, afhankelijk van gekozen wapens en sensoren. Door vele simulatieruns te doen, wordt geanalyseerd welke sensoren en wapens waar op het schip moeten worden geplaatst.
De mate van detail en automatisch gedrag is schaalbaar, ook ingewikkeld tactisch gedrag kan worden gesimuleerd. Hiermee kan bijvoorbeeld worden onderzocht hoe de opvolger van de F-16 straks het beste kan worden ingezet in diverse situaties. Ook voor deze analyses zijn de koppelingen met replay- en 3D-software beschikbaar.

Lees meer

Downloads

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.