TNO biedt aan veelbelovende cyber security innovatieprojecten de technische faciliteiten en ruimte in haar Cyber Security Lab. In het Cyber Security Lab werken we aan actuele uitdagingen met aandacht voor de techniek én voor de mens, processen, organisatie en de besturing. Een aanpak die experimenteel van aard is en waarin we de komende jaren stap voor stap tot een volwassen oplossing gaan komen.

TNO innoveert voor een veilige cyberspace. Een cyberspace die veerkrachtig is en bestand is tegen verstoringen en criminaliteit. Een cyberspace die innovatie, de economie én de nationale veiligheid bevordert. In het TNO Cyber Security Lab in Den Haag zien we een dedicated facility voor innovatief en experimenteel onderzoek naar een veilige en veerkrachtige cyberspace. We gebruiken dit met andere partijen uit de gouden driehoek van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Het Cyber Security Lab biedt een:

  • Werkomgeving voor projecten
  • Demonstratie- en ontmoetingsplaats
  • Basis cyberfaciliteiten voor projecten

In het lab komt alles samen: bestaande en nieuwe technologieën, gedragsbeïnvloeding, big data, processen en procedures, menselijke competenties, techniek, software en hardware. Omdat cyber security vraagt om een integrale, multidisciplinaire aanpak.

Snel virtueel experimenteren

De technische infrastructuur van het lab omvat onder meer gescheiden netwerksegmenten en servers, 'vuil' (ongefilterd) internetverkeer, systemen voor network traffic generation, Security Information & Event Management-systemen (SIEM) en systemen die gevoelig zijn voor cyberaanvallen en cybercriminaliteit. Deze infrastructuur stelt ons in staat om snel virtuele ICT-omgevingen te creëren waarin we experimenteren met de effecten van malware op de verschillende systemen.

Innovatiehuis Cyber Security HSD

Het Cyber Security Lab brengen wij tevens in in het innovatiehuis Cyber Security bij The Hague Security Delta (HSD). TNO is één van de founding fathers van en actief partner in HSD: het groeiende netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de veiligheidssector, dat zich sterk maakt voor innovatieve veiligheidsoplossingen en economische ontwikkeling. Voor de innovatiehuizen 'cyber security' en 'stedelijke veiligheid' fungeert TNO als aanjager en regisseur. Om samenwerking te stimuleren en om een integrale benadering vanuit meerdere disciplines mogelijk te maken, stelt TNO het Cyber Security Lab als onderzoeksfaciliteit ter beschikking.

Ons werk

We make cyber work for you

In de digitale wereld kunnen de dingen vaak vreselijk mis gaan. Criminaliteit, rampen of terreurdaden kunnen een samenleving verlammen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de overheid, het bedrijfsleven en... Lees verder
Nieuws

Nieuw onderzoekscentrum voor grootschalige CO2-vrije productie waterstof

20 december 2018
ECN part of TNO gaat in een nieuw centrum gevestigd in het Energy Transition Centre (EnTranCe) van de Hanzehogeschool Groningen, de zogeheten Hydrohub, de grootschalige duurzame productie van waterstof... Lees verder

Contact

Mr. Patrick de Graaf

  • Cyber Operations
  • Hybrid Strategies
E-mail

70 jaar Defensie Onderzoek

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.