Ons werk

Proactief beveiligen en toezicht

Bewaken, beveiligen en toezicht wordt steeds belangrijker om de veiligheid te kunnen waarborgen. Technologische doorbraken kunnen bijdragen aan een veiliger Nederland. Echter, het implementeren van nieuwe technologieën alleen is niet de oplossing. TNO draagt bij aan het toepasbaar maken van technologie,  het ontwikkelen van technologische innovaties en integrale veiligheidsconcepten en het delen van kennis en informatie in ketens en netwerken.

Onderzoeken en experimenteren

TNO ontwikkelt innovatieve technologie en veiligheidsconcepten voor de overheid, bedrijven en beheerders van de vitale infrastructuur. Dit doen we onder andere door het opzetten van proeftuinen en experimenteeromgevingen waarin we nieuwe technologie en beveiligingsconcepten kunnen ontwikkelen en valideren samen met betrokken partijen. Op deze manier kunnen we nieuwe en bestaande technologieën toepasbaar maken.

Groeiende technologische mogelijkheden

TNO houdt zich bezig met technologie ontwikkeling, onder andere op het gebied van artificial intelligence, sensoren, wearables, drones, slimme camera’s en leugendetectie, voor proactief beveiligen en toezicht. Twee voorbeelden van innovaties voor proactief beveiligen zijn slimme surveillance met drones en het snel vinden en volgen van personen met slimme camera’s.

Slimme surveillance met drones

Drones voorzien van een camera worden steeds vaker ingezet. Camera’s worden steeds beter waardoor het mogelijk is geworden om vanuit een drone de hele binnenstad vanuit de lucht te surveilleren. Deze nieuwe technologie wordt Wide Area Motion Imagery (WAMI) genoemd. WAMI levert beelden op tot wel 1800 megapixel (868 keer meer dan HD), waarmee bewegingen van bijvoorbeeld voertuigen in een gebied van wel 3 bij 3 kilometer in kaart kunnen worden gebracht. Dit levert zoveel data op dat het voor een operator moeilijk is om dit allemaal te analyseren. TNO ontwikkelt samen met partners technologie die de operator ondersteund bij het zoeken in deze data. Het wordt hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld alleen alle auto’s boven de gemiddelde snelheid, van een specifieke kleur en die in een bepaald gebied zijn geweest te tonen.

Snel vinden en volgen van personen met slimme camera’s

In Nederland zijn veel locaties, zoals binnensteden, luchthavens en treinstations waar cameratoezicht plaatsvindt. De vele duizenden camera’s leveren een enorme hoeveelheid aan beelden op die worden gebruikt voor toezicht- en opsporingsdoeleinden. Het uitkijken en terugzoeken in camerabeelden is arbeidsintensief en er is onvoldoende capaciteit om alles live uit te kijken. TNO ontwikkelt met partners technologie die de cameraoperator kan ondersteunen.

Ir. ir. Jolanda van Deursen

Contact

Ir. ir. Jolanda van Deursen

  • Bescherming
  • beveiliging
  • bewaken
  • explosieven
  • detectie
E-mail

70 jaar Defensie Onderzoek

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.