Ons werk

Verborgen-wapendetectie

Met behulp van de radiometrie kunnen objecten worden waargenomen door de passieve meting van de door die objecten uitgezonden natuurlijke EM-straling. Radiometers zenden zelf geen straling uit. De verschillen in ontvangen vermogen geven een indicatie van het materiaal waarvan een object is gemaakt. TNO ontwikkelde een uiterst compacte radiometer. En dat opent veel mogelijkheden.

De radiometer zal de toegangscontrole op tal van plaatsen, zoals discotheken, voetbalstadions en luchthavens, belangrijk kunnen verbeteren. Want met de radiometer van TNO blijft een op het lichaam verborgen wapen niet lang verborgen. Radiometers worden ook wel millimetergolfcamera's genoemd. De radiometer van TNO is gebaseerd op een golflengte van 3 millimeter. Veel materialen - zoals katoen - zijn bij deze golflengte transparant. Metalen hebben bij 3 millimeter juist weer zeer weinig uitstraling, en zijn ook niet transparant. Maar omdat wapens vaak verborgen op het lichaam worden gedragen blokkeren ze deels de straling die het lichaam uitzendt en dit fenomeen is als contrast in beeld te brengen.

Miniaturisering van sensoren

Wat de TNO-radiometer zo speciaal maakt is het formaat, mogelijk gemaakt door de toenemende miniaturisering van sensoren, zoals slimme antennes. Op dit moment werkt TNO aan de vervolmaking van de radiometer, en onderzoeken we hoe we dit systeem sneller kunnen maken, terwijl de beeldkwaliteit toeneemt.

Downloads

70 jaar Defensie Onderzoek

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.